Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2004

Για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ένταξη των νέων και των ανέργων στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι αν και την τελευταία δεκαετία δαπανήθηκαν κοινοτικοί και εθνικοί πόροι ύψους, περίπου ίσο με το 50% του κρατικού προϋπολογισμού, οι νέοι ηλικίας 20 - 25 ετών, οι γυναίκες και τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών εξακολουθούν να αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και ωθούνται στην μακροχρόνια ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η χωρίς σχεδιασμό περιφερειακή κατανομή και διάθεση των πόρων για υλοποίηση προγραμμάτων, η ελλιπής και ανύπαρκτη ανάλυση της οικονομικής διάρθρωσης των περιφερειών και η ανύπαρκτη αξιολόγηση και ιεράρχιση των ιδιαίτερων προβλημάτων της αγοράς εργασίας κάθε περιοχής, έχει οδηγήσει στην έλλειψη εμπιστοσύνης στα υλοποιούμενα προγράμματα κατάρτισης τόσο από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους όσο και από την διαμορφούμενη κοινή γνώμη που δείχνει όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη προς αυτά για το περιεχόμενο κατάρτισής τους και την σκοπιμότητά τους.

Ο Συνασπισμός κρίνει ότι για να είναι αποτελεσματική η διάθεση των πόρων που δαπανούνται για την κατάρτιση και την καταπολέμηση της ανεργίας θα πρέπει να κατανέμονται με βάση τους αναπτυξιακούς στόχους, τις οικονομικές δραστηριότητες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζει στην αγορά εργασίας η κάθε περιοχή - περιφέρεια.

Επειδή από την μέχρι τώρα εικοσαετή διαχείριση των πόρων από τα κυβερνητικά θεσμοθετημένα όργανα δεν επετεύχθηκε η ορθολογική αξιοποίησή τους ούτε και η χρηστή διαχείρισή τους, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κρίνει ότι για να εξασφαλιστεί αυτό, αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη αποτελεί η συγκρότηση μιας Διακομματικής Διαχειριστικής Επιτροπής που θα έχει ως στόχο την ορθολογική διαχείριση των πόρων και να προσεγγίσει το πρόβλημα της ανεργίας και κατάρτισης των ανέργων με ιδιαίτερη ευαισθησία και σοβαρότητα ώστε να σταματήσει να αποτελεί πεδίο άγονης κομματικής αντιπαράθεσης , άκρατου λαϊκισμού, και εμπόριο ελπίδας για τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.

 

Στην συνέχεια ο κ. Κουβέλης απευθυνόμενος προς τον Yφυπουργό κ. Τζιόλα δήλωσε ότι: «Δαπάνησε η κυβέρνηση τα χρήματα χωρίς να εντάξει το ζήτημα της κατάρτισης στα ζητήματα της αγοράς εργασίας. Θελήσατε πρόσκαιρα να απορροφήσετε τους κραδασμούς από την ανεργία χωρίς σχεδιασμό. Τα πρόσφατα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ είναι χαρακτηριστικά του δραματικού ποσοστού ανεργίας.

Τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, αναφορικά με τα ποσοστά της ανεργίας αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά τα οποία ισχυριστήκατε λίγο πριν. Όμως εγώ θα έρθω στην καρδιά του ζητήματος που νομίζω ότι αναδεικνύει η επίκαιρη ερώτηση. '

Έρχεται ο ενδιάμεσος αξιολογητής και σας λέει ότι από τα ποσά που δαπανήθηκαν από το Γ' Κ.Π.Σ. για την κατάρτιση και επανακατάρτιση δεν είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία θα έπρεπε. Και εκείνο το οποίο αποδίδεται όχι από μένα αλλά από την ενδιάμεση αξιολόγηση είναι ότι η προκήρυξη των προγραμμάτων και η κατανομή τους έγινε χωρίς ουσιαστική διερεύνηση και επαρκή ανάλυση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Έλειψε ακόμη, επισημαίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση, η εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων και η μη ύπαρξη αποτελεσματικών υποστηρικτικών μηχανισμών για την προώθηση και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια τι προκύπτει; Ότι πήρατε τα χρήματα από το Γ' Κ.Π.Σ. , τα διαθέσατε βεβαίως για κατάρτιση και επανακατάρτιση αλλά με έναν τρόπο αναντίστοιχο προς τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Θελήσατε πρόσκαιρα να απορροφήσετε κραδασμούς από την αυξανόμενη ανεργία. Ένας τρόπος απορρόφησης των κραδασμών ήταν η διαδικασία της κατάρτισης και επανακατάρτισης αλλά το τελικό αποτέλεσμα, το σκοπούμενο αυτής της κατάρτισης και επανακατάρτισης δεν επετεύχθη. Δεν εντάχθηκαν αυτοί οι άνθρωποι που καταρτίστηκαν ή επανακαταρτίσθηκαν στην αγορά εργασίας. Και έρχεται πάλι η ενδιάμεση αξιολόγηση να σας πει και να προειδοποιήσει, τα προγράμματα κατάρτισης στην ουσία εξακολουθούν να προκηρύσσονται χωρίς επαρκή πληροφόρηση για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να εκτελούνται χωρίς να παρακολουθούνται οι επιδράσεις τους στην απασχολησιμότητα.

Δεν είναι δικές μου διαπιστώσεις έτσι ώστε να μπορεί ο οιοσδήποτε να μας αποδώσει τον εύκολο αντιπολιτευτικό λόγο. Είναι απόψεις, διαπιστώσεις της ενδιάμεσης αξιολόγησης. Διαπιστώσεις οι οποίες αναδεικνύουν ότι χρήματα του Γ'Κ.Π.Σ. διατίθενται χωρίς την αναγκαία προεργασία, την αναγκαία μελέτη, τον αναγκαίο σχεδιασμό και αυτό είναι δυστύχημα. Και πρωτίστως είναι δυστύχημα για τους ανέργους, οι οποίοι περιμένουν επί ματαίω να μεταφερθούν από το χώρο της ανεργίας στο χώρο της εργασίας.»

To Γραφείο Τύπου