Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/11/2009

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, για την έκτακτη εισφορά 5-10% στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και την αύξηση του ΕΤΑΚ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 600.000 ευρώ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για έκτακτη εισφορά 5-10% στα  κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και την αύξηση του ΕΤΑΚ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 600.000 ευρώ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η έκτακτη εισφορά στα υψηλά κέρδη δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για τη διατήρηση της μόνιμης φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου. Όπως η έκτακτη αυτή εισφορά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη για άμεσα  μόνιμα μέτρα αύξησης των συντελεστών φορολογίας για τα μεγάλα κέρδη, τα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες.

Η έκτακτη ενίσχυση, επίσης, στους οικονομικά ασθενέστερους δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη άμεσης, μονιμότερης αύξησης των λαϊκών εισοδημάτων, που βρίσκονται ιδιαίτερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πολύ περισσότερο, οι έκτακτες εισφορές δεν μπορεί να αποτελέσουν το επικοινωνιακό «τρικ» για να χρυσωθεί το χάπι της επερχόμενης φοροκαταιγίδας και των μόνιμων επιδρομικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, που θα πληρώσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Όλα δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θα πάρει έκτακτα «ψίχουλα» από τους πλούσιους, προκειμένου να επιβάλλει «ευκολότερα» μόνιμη και στο διηνεκές φοροκαταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων. Η αρχή ήδη έγινε με τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, που έγιναν στο όνομα, τάχα, της «πράσινης ανάπτυξης».

To Γραφείο Τύπου