Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2004

Δηλώσεις Ν.Α.Κωνσταντόπουλου για τα ζητήματα της Παιδείας

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση που υπάρχει στην Παιδεία. Τις ευθύνες τις έχει η κυβερνητική πολιτική. Αντί να δίνουν λοιπόν λογαριασμό εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην Παιδεία, μετατρέπουν την Παιδεία σε εμπόριο ελπίδας.

Κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε νέα και νέος ξέρουν τι κοστίζει και τι πληρώνουν, ποιες δοκιμασίες υφίστανται όσοι θέλουν να έχουν μια ανοιχτή, δημοκρατική, ολοκληρωμένη παιδεία.

Αυτές τις ημέρες ακούγονται διάφορες προτάσεις για την Παιδεία, με ανεύθυνο τρόπο. Υπήρξε η ασαφής, πλην όμως επικίνδυνη πρόταση, για μη κρατικά και πιθανόν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, του κ. Παπανδρέου.

Η ασαφής στάση του κυβερνώντος κόμματος στην πρόταση της Ν.Δ. για ανωτατοποίηση των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.

Την Τρίτη, λίγο πριν τις εκλογές, συγκαλείται, μετά από πολλά χρόνια, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, χωρίς ημερήσια διάταξη, για να ακούσουμε πανηγυρικές προεκλογικές ομιλίες. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταθέσουν στο ΕΣΥΠ σαφές και πλήρες πρόγραμμα για την Παιδεία.

Χθες, αντί των υπεύθυνων δηλώσεων, υπήρξαν διαρροές από τον κ. Παπανδρέου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι ευθύνη μας να τοποθετηθούμε με σαφήνεια στα ζητήματα.

Ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για την κοινωνία μας είναι η αποκατάσταση του μορφωτικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του Λυκείου. Ο πλήρης απεγκλωβισμός του από τη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων της Β΄και Γ' Λυκείου.

Ο ρόλος του Λυκείου είναι η μόρφωση και όχι η επιλογή αυτών που θα πάνε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι εξετάσεις αυτές τρέφουν τα φροντιστήρια και εξαντλούν έτσι το οικογενειακό εισόδημα.

Η κατάργησή τους θα διευκολύνει την «επιστροφή» όλων των παιδιών στο Λύκειο. Ας μην ξεχνάμε ότι με την εκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο αριθμός των μαθητών του Λυκείου μειώθηκε κατά 40%. Το 1999 οι απόφοιτοι Λυκείου ήσαν 117.000 και το 2001 74.000.

Είναι αναγκαίο ένα Λύκειο ενιαίο για όλους τους μαθητές. Αυτό είναι το αίτημα της δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δεκατετράχρονης με την προσχολική), πρόταση του ΣΥΝ και της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και χρόνια, που απέρριψαν όλοι οι υπουργοί Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Για το σύστημα μετάβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφετηριακή ιδέα μας είναι η κατάργηση των φραγμών.

Οι πύλες των δημοσίων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να ανοίξουν για όσους το επιθυμούν και έχουν τα στοιχειώδη απαραίτητα εκπαιδευτικά εφόδια. Να μην υπάρχει κλειστός αριθμός εισαγομένων.

Είναι βέβαια φανερό ότι για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, χρειάζεται γενναία οικονομική στήριξη του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Είμαστε οι τελευταίοι στην Ε.Ε., με δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία στο 3,5 % επί του ΑΕΠ, έναντι 5% του μέσου ευρωπαίκού όρου.

Η δυνατότητα που έχουν τα παιδιά των εύπορων οικογενειών, να σπουδάσουν ότι θέλουν και όπου ανά τον κόσμο θέλουν, πρέπει να είναι δικαίωμα και των υπόλοιπων παιδιών, δηλαδή όλων όσων θέλουν. να σπουδάσουν ελεύθερα στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας.

Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λοιπόν, χωρίς κλειστό αριθμό εισαγομένων. Κι αυτό πρόταση του ΣΥΝ εδώ και χρόνια που απέρριψαν όλοι οι υπουργοί Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και που αντιγράφουν και υιοθετούν στην προεκλογική περίοδο για να την απορρίψουν ξανά μετά τις εκλογές και να μην την εφαρμόσουν.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας μάχιμης συλλογικής, πολιτικής και πολιτισμικής αντίληψης που αντιλαμβάνεται τη μόρφωση ως δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα για κάθε άνθρωπο προσωπικά και για την κοινωνία στο σύνολό της, αναδεικνύοντας πως στα θέματα της Παιδείας η Αριστερά μπορεί να έχει αποφασιστική δύναμη, η Αριστερά αποτελεί την κατ΄ εξοχήν δύναμη αλλαγή στην κοινωνία.

Θα ήθελα να συνοψίσω τελειώνοντας: όχι δημαγωγία με τα θέματα της Παιδείας. Απόδοση λογαριασμού για την κακή κατάσταση στην Παιδεία από εκείνους οι οποίοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. ΄Όχι εμπόριο ελπίδας με την Παιδεία. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα.

Εμείς προτείνουμε:

To Γραφείο Τύπου