Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2009

Οι ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση για δεύτερη χρονιά. Να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους -Δήλωση του Θανάση Πετράκου, μέλους της Ε.Γ. του ΣΥΝ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού η τιμή του ελαιολάδου έχει κατρακυλήσει πριν αρχίσει για τα καλά η ελαιοκομική περίοδος στην εξευτελιστική τιμή των 2,20 ?/κιλό.

Η κατάρρευση της τιμής του λαδιού οδηγεί δυστυχώς και την ελαιοκαλλιέργεια στην εγκατάλειψη.

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., για αυτή την τραγική κατάσταση.

Ευθύνες βέβαια έχουν και η ΠΑΣΕΓΕΣ, η Ελαιουργική οι Ενώσεις, όπως και οι αυτοδιοικήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει και πέρσι άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αλλά και επιτέλους να διαμορφωθεί μια συγκροτημένη εθνική πολιτική για το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας.

Σήμερα που η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική για τους ελαιοπαραγωγούς, απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, διαφορετικά θα μείνουν αμάζευτα τα ελαιόδενδρα και θα είναι ντροπή. Τα ωραία και μεγάλα λόγια του κ. Παπανδρέου για τους αγρότες ήρθε η ώρα να κριθούν στην πράξη.

Εμείς καταθέτουμε την πρότασή μας για μια ακόμη χρονιά και τονίζουμε ότι πρέπει:

1) Να ζητήσει η κυβέρνηση έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου Υπουργών με θέμα την άμεση επαναφορά της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 2,5 ?/κιλό, διότι αυτό είναι το μέσο κοινοτικό κόστος καλλιέργειας.

2) Να χρηματοδοτήσει τις Ενώσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για παρέμβαση στην αγορά και τη συγκέντρωση του ελαιολάδου στην τιμή των 3 ευρώ για τα 8 δέκατα.

3) Να χρηματοδοτήσει με 2.500 ευρώ κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ελαιοπαραγωγό.

4) Να συγκροτήσει μέτωπο και με τις άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες ώστε τα χρήματα αυτά να δοθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

5) Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία εθνικού φορέα, ο οποίος θα παράγει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.

6) Να πάρει μέτρα αύξησης της κατανάλωσής του στη χώρα μας.

Τονίζουμε ότι αν δεν παρθούν τώρα τα άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και αν επιτέλους δεν διαμορφωθεί εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο, δυστυχώς και η ελαιοκαλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί. Θα πρέπει να ντρέπονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων, διότι το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγουμε αντί να είναι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης της υπαίθρου, κινδυνεύει να έχει την τύχη και των άλλων παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί. Μπορούν τα κόμματα του δικομματισμού που έχουν κυβερνήσει τη χώρα να απαντήσουν στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς στο ερώτημά τους, τι επιτέλους θα παράγει η Ελλάδα;

Οι ελαιοπαραγωγοί δεν αντέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να πουλήσουν το λάδι τους σε τιμή εξευτελιστική, κάτω του κόστους παραγωγής.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει και άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Καλαμάτα 4-11-2009