Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/11/2009

Περιφερειακή Υμηττού

Ερώτηση Αλ.Τσίπρα, Φ.Κουβέλη, Δ.Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο κ. Σουφλιάς Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή της Νέας Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού στο πλαίσιο του έργου «Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής. Το συγκεκριμένο έργο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις Δήμων, Κοινωνικών  Φορέων και Πολιτών που ετοιμάζονται να προσφύγουν ζητώντας την ακύρωση του έργου.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του είχε διατυπώσει τη θέση ότι πρόκειται για ένα έργο που θα συγκεντρώσει πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, παράλληλα στους άξονες, που θα επιβαρύνουν την περιοχή, θα απαξιώσουν άλλες οικονομικές ζώνες της Αττικής αλλά και γενικότερα της χώρας, που δεν στηρίζεται στην σωστή και επικαιροποιημένη εκτίμηση του κυκλοφοριακού φόρτου. Ως αξιωματική αντιπολίτευση στη σχετική ανακοίνωση στις 5 Απριλίου του 2009, την οποία υπέγραφαν οι νυν υφυπουργοί κ.κ. Μαγκριώτης και Κουβέλης Σπ., είχε τοποθετηθεί αρνητικά για το συγκεκριμένο έργο, θέτοντας τις παρακάτω προϋποθέσεις για το σωστό σχεδιασμό του έργου.

- Αντίθεση στην κατάχρηση των μεγάλων δημόσιων έργων και στην κατασπατάληση πόρων σε πρόχειρα σχεδιασμένες υποδομές για προεκλογικούς και πελατειακούς λόγους.

- Η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι κορυφαίες προτεραιότητες στο πλαίσιο της πολιτικής του για την πράσινη ανάπτυξη.

-  Τήρηση της νομιμότητας στις διαδικασίες του διαγωνισμού, για την ανάδειξη αναδόχου. Και γνωστοποίηση εγκαίρως του χρηματοδοτικού σχεδίου.

Επειδή, έως σήμερα, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δίνοντας μια  πολύμηνη παράταση στη διαδικασία υποβολής διευκρινίσεων (έληγε τον Φεβρουάριο) δηλώνει εμμέσως ότι δεν ακυρώνει τον διαγωνισμό και επειδή το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του τύπου,  προτείνει επανεξέταση των αυτοκινητοδρόμων και της χάραξης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

- Τί σκοπεύουν να πράξουν με την Περιφερειακή του Υμηττού;

- Θα προβούν σε επαναδιαπραγμάτευση του έργου ή εξετάζουν το ενδεχόμενο ακύρωσης του έργου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Φώτης Κουβέλης

Αλέξης Τσίπρας