Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/11/2009

Παράνομες οικοδομικές εργασίες στη Δήμο Αγ. Αναργύρων

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τον Ιούλιο του 2009 ο δήμος Αγίων Αναργύρων (δια μέσου της δημοτικής Α.Ε. ΓΑΙΑ) εκμίσθωσε σε ιδιώτες το δημοτικό αναψυκτήριο της κεντρικής πλατείας (ΟΤ 38).

Από τον Αύγουστο, οι ιδιώτες περίφραξαν παράνομα έναν τεράστιο χώρο (πάνω από 200 τμ) γύρω από το πρώην αναψυκτήριο και ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες, έχοντας ως μόνο νομιμοποιητικό έγγραφο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (13559/09 από 3.9.2009) της Πολεοδομίας Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω), την οποίαν και ζήτησαν οι ιδιώτες έπειτα από επίσημη καταγγελία δημοτικών παρατάξεων.

Η έγκριση αυτή αφορούσε μόνο εργασίες μικρής κλίμακας στο ήδη υπάρχον κτίριο εμβαδού 78 τμ.

Αντ΄ αυτού  οι ιδιώτες σήκωσαν αλουμινένιους φράχτες ύψους άνω των 4,5 μέτρων (κατά παράβαση άρθρου 257 ΓΟΚ, σε συνδυασμό με Ν.1577/85 άρθρο 18), προχώρησαν σε κατεδάφιση δύο κατασκευών (κιόσκια), χωρίς την απαιτούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και άδεια κατεδάφισης της Πολεοδομίας και κατασκεύασαν  ήδη μεταλλικές βάσεις και κολώνες για την ανέγερση μιας τεράστιας πολυεπίπεδης οικοδομής, εμβαδού άνω των 150 τμ, που θα εφάπτεται με το υπάρχον κτίσμα.

Μετά από καταγγελίες δημοτικών παρατάξεων, η Πολεοδομία διέταξε τη διακοπή των εργασιών, επειδή δεν υπήρχε νόμιμη οικοδομική άδεια (13882/09 από 23.9.2009 έγγραφο της Πολεοδομίας) και περιόρισε τις εργασίες μόνο στο υπάρχον κτίσμα και αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της προαναφερόμενης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας.

Στην πραγματικότητα όμως, αναφέρεται ότι  εν κρυπτώ (αφού κανείς δεν μπορεί να μπει στον περιφραγμένο χώρο) οι ιδιώτες συνεχίζουν τις αυθαίρετες εργασίες, με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να δημιουργηθεί τετελεσμένο.

Η Πολεοδομία αλλά και η Αστυνομία,  ενώ έχουν πολλάκις ενοχληθεί από εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων  κωλυσιεργούν. Ενδεικτικά της κωλυσιεργίας τους είναι η  απροθυμία της Πολεοδομίας να χρεώσει σε κλιμάκιό της αίτηση δημοτικής παράταξης (από 12.10.2009), αλλά και το γεγονός ότι (παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματικού) δεν εστάλη σήμα στη Πολεοδομία για τις παρανομίες που διαπιστώθηκαν (στις 23 Οκτωβρίου) από αρμόδια αστυνομικά όργανα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

•     Σε  ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν ,   ώστε να σταματήσουν άμεσα οι εκτελούμενες παράνομες εργασίες στην κεντρική πλατεία του δήμου Αγίων Αναργύρων και να αποδοθεί ο χώρος, ως κοινόχρηστος, στους δημότες του;

Ο  ερωτών βουλευτής

Φώτης  Κουβέλης