Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/11/2009

Ανακοίνωση Τμ. Παιδειας ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες

Με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σχετικά με την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες, τονίζουμε τα εξής:

1.    Σε ένα σύγχρονο, πολυπολιτισμικό και εκκοσμικευμένο κράτος, που σέβεται τις πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων, είναι αναγκαίο και οι εκπαιδευτικοί θεσμοί να αντιμετωπίζουν με πνεύμα ανεξιθρησκίας και ουδετερότητας το προσωπικό «πιστεύω» των μαθητών και των οικογενειών τους, όποιο και αν είναι. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και ο πλήρης σεβασμός στις πεποιθήσεις τους.

2.    Ο ανεξίθρησκος χαρακτήρας του σχολείου πρέπει να διασφαλίζεται σε όλες τις πλευρές της λειτουργίας του, στο σχολικό πρόγραμμα, στις καθημερινές δραστηριότητες στην εν γένει λειτουργία του σχολείου.

3.    Η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται σε ένα επιμέρους ζήτημα, την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες, που είναι ωστόσο σημαντικό. Γενικότερα, η εκπαίδευσή μας πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας και προϋπόθεση γιʼ αυτό αποτελεί ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος. Μια αναγκαία λύση, που ήδη από την αρχή του αιώνα μας είχε υποστηρίξει επαρκώς στη Βουλή ο Α. Παπαναστασίου.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ