Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2004

Όχι στους αμερικανικούς εκβιασμούς για το Κυπριακό

Με αφορμή την πληροφορία για τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Πάουελ με τον κ. Γ.Παπανδρέου, ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, τόνισε:

Οι ΗΠΑ, προκειμένου να εκβιάσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ασκούν για άλλη μια φορά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και μέσω αυτής στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποδοχή από την τουρκική κυβέρνηση του σχεδίου Ανάν ως "σημείο αναφοράς" για την επίλυση του Κυπριακού την ίδια ώρα που επιμένει για αναγνώριση της "πραγματικότητας" που διαμόρφωσε η στρατιωτική εισβολή και κατοχή στο νησί, δεν αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι και βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την θέση αυτή οφείλει να υπενθυμίζει στον κ.Πάουελ ο Υπουργός Εξωτερικών και αυριανός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ακόμα ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπονομεύουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στις οποίες είναι πρόθυμη να συμμετάσχει η Κυπριακή κυβέρνηση.

Ο ΣΥΝ ζητά υπεύθυνη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας και των αμερικανικών πιέσεων αυτή την περίοδο.

To Γραφείο Τύπου