Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2009

Τοξικά απόβλητα στο Ιόνιο Πέλαγος - Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΝ Λευκάδας

Η Γραμματεία της Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΝ σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα 2/11, συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τις προτεραιότητες του Κόμματος το επόμενο διάστημα σύμφωνα και με την Απόφαση της Κ.Π.Ε. της 25ης Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε:

1._ Με την πορεία και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίασης της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ στις 14-15 Νοεμβρίου αλλά και της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

2._ Με την κατάσταση που επικρατεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης για stage και συμβασιούχους και την ανάγκη όχι μόνο να καταδικαστούν οι πολιτικές εργασιακού μεσαίωνα αλλά να αναδειχθούν και να προωθηθούν οι πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες – προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις  με  αξιοπρεπείς  μισθούς  και  εργασία  με  ασφάλιση  για  όλους.

3._ Με το πολύ σοβαρό ζήτημα της απόρριψης και στο Ιόνιο Πέλαγος (πολύ κοντά σε ελληνικές ακτές) τόνων τοξικών και ραδιενεργών φορτίων μετά από εσκεμμένη βύθιση των πλοίων. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, δηλώσεις και συνεντεύξεις επιστημόνων και οικολογικών οργανώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυκλοφορούν ακόμη και σχετικοί χάρτες. Ήδη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής κατέθεσε στις 21.09.2009 σχετική ερώτηση  στο  ευρωκοινοβούλιο.

Υπάρχει εκτίμηση των επιστημόνων ότι «η καταστροφή των οικοσυστημάτων και των θαλάσσιων οργανισμών σε τοπικό επίπεδο είναι πιθανότατη ενώ είναι βέβαιο ότι η όποια ρύπανση προκαλείται, προστίθεται σε αυτήν της Μεσογείου» αλλά και έντονη ανησυχία ότι «ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η  ρύπανση  έχει  περάσει  στην  τροφική  αλυσίδα  μέσω των  ψαριών».

Θεωρώντας ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά την ίδια μας τη ζωή καλούμε τους φορείς του νομού μας να δραστηριοποιηθούν άμεσα αλλά και όλους τους πολίτες σε επαγρύπνηση.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο θα επιδιώξει όχι μόνο να αναδείξει το πρόβλημα και τους κινδύνους που υπάρχουν αλλά και να πιέσει ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης, έρευνας και αντιμετώπισης αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος του οποίου οι επιπτώσεις πιθανά να είναι καταστροφικές  για  την  περιοχή  μας.

Λευκάδα 4/11/2009

Η Γραμματεία της Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ