Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2004

Ανοιχτή σύσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων, στελέχη και υποψήφιους του συνδυασμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝ, ανοιχτή σύσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ και επικεφαλής του Ενωτικού Ψηφοδελτίου Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ν.Κωνσταντόπουλου με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων, στελέχη και υποψήφιους του συνδυασμού, παράγοντες του οικολογικού χώρου γύρω από τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Γεράσιμος Σκλαβούνος (Κοινωνική δράση για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας), Γιώργος Σερνίκας (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Φύσης), Τάσος Δημαλέξης (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), Κων/νος Μπέσης (Πανελλήνια 'Ενωση Δασολόγων Δ.Υ.), Γιάννης Σακιώτης (Περιοδικό «Οικοτοπία»), Σάκης Κουρουζίδης (Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη), Θέμης Κάραλης («Ρομπέν των Δασών») και Πόπη Μπάκα («Δαίμων της Οικολογίας»).

Από τον συνδυασμό Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς συμμετείχαν οι Θ.Μαργαρίτης, Ν.Καίσαρης, Ελένη Πορτάλιου και η Τασία Ανδρεαδάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ενωτικού ψηφοδελτίου Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ν.Κωνσταντόπουλος στην παρέμβασή του τόνισε:

Η χώρα μας βιώνει μια οικολογική κρίση διαρκείας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εμπορευματοποιούν το περιβάλλον. Τα συλλογικά αγαθά της δημόσιας γης, δάση, ακτές και οικοσυστήματα γίνονται το νέο εκσυγχρονιστικό Ελντοράντο της διαπλοκής, πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων, με ανταποδοτικό χαρακτήρα σε πολιτικές και οικονομικές σχέσεις εξυπηρέτησης.

Ο φυσικός πλούτος της χώρας είναι στο έλεος της λεηλασίας και της κερδοσκοπίας, γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., για να αναφερθώ στην τελευταία δεκαετία, δεν θέλησαν να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εθνική χωροταξική πολιτική, δεν θέλησαν να υπάρξουν οι δασικοί χάρτες και το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Μέσα σε αυτό το ηθελημένο κενό οι τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επινόησαν και προώθησαν ανώνυμες εταιρείες, όπως η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε., η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. κ.ά.

Πρέπει να θυμίσουμε :

Και να διατυπώσω ένα ερώτημα: Γιατί ο κ. Γ. Παπανδρέου ψήφισε και στήριξε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, με τις οποίες διαμορφώθηκε μια μεγάλη γκρίζα ζώνη στο πολιτικό τοπίο συναλλαγής για την καταστροφή του περιβάλλοντος, με νομοθετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες;

Αλλά και πιο συγκεκριμένα :

Γιατί ομόφωνα η κυβέρνηση και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με τροπολογία ρύθμισε με ειδικό τρόπο κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων και των πάγιων λογιστικών κανόνων, την αποτίμηση της περιουσίας που παραχωρήθηκε ή θα παραχωρηθεί στο μέλλον στην ΕΤΑ από τον ΕΟΤ ή άλλο κρατικό φορέα ;

Ξέρανε, όταν ψήφιζαν αυτή την τροπολογία, ότι απαξιώνουν την περιουσία του κράτους και θέλανε να έχει η ΕΤΑ χαμηλή τιμή εισαγωγής στο Χρηματιστήριο για να πωληθεί από κει μισοτιμής.

Να θυμίσω ότι προκαλέσαμε ονομαστική ψηφοφορία κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο περιελάμβανε αυτή την τροπολογία. Και ψήφισαν ονομαστικά υπέρ της τροπολογίας και οι κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, υπέρ αυτής της διαβλητής και σκανδαλώδους τροπολογίας, με την οποία μετατρέπεται το ανεκτίμητο φυσικό κεφάλαιο της χώρας, της δημόσιας περιουσίας σε τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.

Να τονίσω, δε, ότι και σήμερα ακόμα εσπευσμένα μεθοδεύουν την αλλαγή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Προέδρου και Δ.Σ. για να βάλουν άρον-άρον και προκλητικά την ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει και πάλι παιχνίδια με το Χρηματιστήριο, επιβάλλοντας την εισαγωγή εταιρείας κρατικών συμφερόντων, για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προλάβει την απόφαση του Σ.τ.Ε. μετά από σχετική αίτηση ακύρωσης αυτής της χρηματιστηριακής μετάλλαξης ως παράνομης και αντισυνταγματικής.

Η θέση μας είναι σαφής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει η ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο. Δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί και να εμπορευματοποιηθεί το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό κεφάλαιο, τα ανεκτίμητα συλλογικά αγαθά των οικοσυστημάτων, των βουνών, των ακτών, των παραλίων, των ποταμιών, των λιμνών δεν πρέπει να ρευστοποιηθεί και να εμπορευματοποιηθεί.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεθοδεύσεις λεηλασίας και καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας, η οποία προωθήθηκε με την στήριξη της πλειοψηφίας της κυβερνητικής και των κυβερνήσεων των κ. Σημίτη και Παπανδρέου στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας προς εξυπηρέτηση αθέμιτης κερδοσκοπίας και προκλητικής διαπλοκής.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την περιβαλλοντική διάσταση του πολιτικού του προγράμματος. Βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την αμφισβήτηση του μοντέλου ανάπτυξης που προωθείται, την αμφισβήτηση του μοντέλου διαχείρισης των πόρων που κυριαρχεί.

'Εχουμε πληρώσει την αντίθεσή μας με τα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μην υπερασπιστούμε αυτό που αποτελεί βασικό περιεχόμενο της πολιτικής μας. Ούτε πρόκειται ποτέ να πάψουμε να στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες των πολιτών της χώρας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Σήμερα που μιλάμε, να αναφέρω έτσι ενδεικτικά, μέσω της ΕΤΑ και Υπουργείων της κυβέρνησης, μεθοδεύεται να εκποιηθεί με την ίδια διαδικασία μια ολόκληρη λίμνη, ένα ολόκληρο τοπίο φυσικού κάλλους, σε περιοχή NATURA, με την επινόηση να αποχαρακτηρισθεί η λίμνη και να δοθεί για οικοδόμηση με νέα χάραξη του αιγιαλού. Είναι η λίμνη Καϊάφα, στο νομό Ηλείας, στην επαρχία Ολυμπίας. Και προκαλώ τα Υπουργεία τα σχετικά που ασχολούνται με την υπόθεση να δώσουν την σχετική αλληλογραφία στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά μας, επειδή και χθες ακούστηκαν διάφορες σκιαμαχίες με μία γενική έτσι νοοτροπία ότι όλοι ήσαν ενήμεροι. Ο Συνασπισμός ουδέποτε στήριξε, υπέγραψε ή προώθησε τέτοιες σχετικές τροπολογίες σαν αυτήν η οποία προωθήθηκε στην περιοχή του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ολοκληρωθούν οι μεθοδεύσεις για την ολοκλήρωση της εισαγωγής της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για κορυφαίας προκλητικότητας επιλογή. Είναι το όχημα για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Και εδώ όλοι να τοποθετηθούν.

Μιλάμε για λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος και για νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης που εξυπηρετούν την κερδοσκοπία την ασύδοτη και την προκλητική διαπλοκή. Γιατί όλα αυτά προσφέρονται και αγοράζονται σε κυβερνητικούς συνομιλητές, σε κομματικούς φίλους και σε εθνικούς προμηθευτές.

Εάν αυτό είναι πάγια πρακτική, τότε να δώσουν λογαριασμό στην ελληνική κοινωνία οι κυβερνήσεις. Γιατί χρησιμοποίησαν ως πάγια τακτική το εργαλείο της διαπλοκής και της εμπορευματοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Δεύτερον. Να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική κοινωνία γιατί όταν ο Συνασπισμός επίμονα έλεγε υπέρ της διαφάνειας και εναντίον της διαπλοκής, εισέπραττε τις επιθέσεις, ότι ισοπεδώνει και συκοφαντεί το κυβερνητικό έργο.

Τρίτον. Η προσπάθεια που γίνεται στην τελευταία περίοδο είναι πλέον χωρίς τήρηση ούτε των αρχών της δημοκρατικής νομιμότητας, η προώθηση τροπολογιών οι οποίες έχουν περιεχόμενο κραυγαλέας σκοπιμότητας.

Γι αυτό σας είπα, ουδέποτε ο Συνασπισμός θα συζητήσει ρυθμίσεις νομοθετικού χαρακτήρα μ' αυτό το περιεχόμενο. Θα υπερασπιστούμε πάντοτε το δημόσιο συμφέρον. Γιατί σε τελευταία ανάλυση η περιουσία αυτού του τόπου είναι το αναπαλλοτρίωτο φυσικό κεφάλαιο, που ανήκει σε εκείνους που δεν ζουν, σε εμάς που ζούμε και στα παιδιά μας που έρχονται. 'Οσο θα υπάρχει αυτή η χώρα και όσο θα υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη.

Η εισαγωγή της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο αποτελεί μεθόδευση για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου