Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/11/2009

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές διάθεσης των ακτινιδίων

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Η.Διώτη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η ακτινιδιοκαλλιέργεια συνιστά έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της γεωργικής παραγωγής τα τελευταία 25 χρόνια, κατά βάση στις περιοχές της Ηπείρου (Άρτα-Θεσπρωτία) και της Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα), καθώς και της Θεσσαλίας (Δέλτα Πηνειού–Πυργετός–Αιγάνη).  Μολονότι η παγκόσμια ζήτηση ακτινιδίων αυξάνει και η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην Ευρώπη στον τομέα αυτό, οι καλλιεργητές ακτινιδίων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις τιμές διάθεσης, όπως επεσήμαναν και σε ψήφισμά τους στις 21.10.2009 οι ακτινιδιοπαραγωγοί του Νομού Άρτας.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στις οποίες πωλείται η φετεινή συγκομιδή είναι είτε «ανοιχτές» είτε ανέρχονται στο ευτελές ποσό των 25-27 λεπτών του ευρώ, το κιλό. Σημειώνεται δηλαδή μείωση της τιμής ανά κιλό από πέρυσι  σχεδόν κατά 50% (περσινή τιμή 55-60 λεπτά).

Επίσης, ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ακτινιδιοπαραγωγτοί είναι το ότι η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης των ακτινιδίων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), η οποία ορίστηκε από 13 Οκτωβρίου έως 21 Νοεμβρίου, είναι εξαιρετικά βραχεία. Κατά συνέπεια αφενός αυξάνει το κόστος συγκομιδής και αφετέρου περιστέλλει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες των καλλιεργητών.

Επιπλέον, επειδή δεν υπήρξε κατά τα προηγούμενα χρόνια πρόβλεψη για τις αναγκαίες υποδομές για αποθήκευση, συντήρηση, συσκευασία, τυποποίηση και εμπορία της  παραγωγής, οι καλλιεργητές αναγκάζονται να βαρύνονται με υπέρμετρο κόστος, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η κα Υπουργός:

•    Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή τουλάχιστον 30 λεπτά το κιλό;

•    Θα παραταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου η ημερομηνία ασφαλιστικής κάλυψης  των ακτινιδίων από τον ΕΛΓΑ;

•    Προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε συνεταιριστικές οργανώσεις ώστε να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή μακροχρόνιας συντήρησης, συσκευασίας και εμπορίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Διώτη Ηρώ