Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/11/2009

Τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου

Ερώτηση Θ.Δρίτσα προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας - Εξωτερικών - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο ορισμός της 6ης Νοεμβρίου 2009 ως «διεθνούς ημέρας δράσης κατά των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου» φέρνει στο προσκήνιο τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον από την χρήση των ραδιενεργών αυτών όπλων σε πολέμους των τελευταίων δεκαετιών. Ειδικότερα στους πολέμους του Κόλπου (1991) και της Γιουγκοσλαβίας (1999) η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και οι καταστροφικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτών των όπλων έχει τεκμηριωθεί με αδιάσειστα στοιχεία.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει τον ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και εθνικά κοινοβούλια κατʼ επανάληψη, και έχουν υπάρξει αποφάσεις, όπως:

•    Ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22-5-2008, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (491 υπέρ, 18 κατά και 12 αποχές), το οποίο καλεί τις χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ «να επιβάλουν μορατόριουμ στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και να εντείνουν τις προσπάθειες για την παγκόσμια απαγόρευσή τους».

•    Ψηφίσματα της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και 2008, που καλούν τις χώρες-μέλη να παρέχουν πληροφόρηση για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου και να επεκτείνουν την έρευνα για τις συνέπειες της χρήση.

•    Εφαρμογή από την κυβέρνηση του Βελγίου, στις 22-6-2009, απόφασης της Βουλής της χώρας αυτής για απαγόρευση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ερωτώνται οι κ Υπουργοί και η κ. Υπουργός:

1.    Υπάρχουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

2.    Διατηρούν ξένες δυνάμεις, όπως λ.χ. οι ΗΠΑ, όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ελλάδα;

3.    Προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να απαγορεύσει τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ελληνική Επικράτεια;

4.    Θα υποστηρίξει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Γενική Συνέλευση το νέο σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί σχετικά με τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας