Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2004

Προτάσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο για τα προβλήματα των εργαζομένων

Σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν σήμερα οι Μήτσος Κωστόπουλος, Δημήτρης Στρατούλης, Αντώνης Νταβανέλος και Μάρκος Μπασιούκας τις προτάσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Στη συνέντευξη τονίστηκε:

Οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τα τελευταία 13 χρόνια (λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση των κοινωνικών πολιτικών, υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης κλπ) είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και στο μέλλον των παιδιών.

Έχουν διευρυνθεί στη χώρα μας οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, έχουν αυξηθεί η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Η ακρίβεια κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης ροκανίζει τα εισοδήματά σας και τις συντάξεις σας. Αγοράζετε σε ακριβές τιμές Ευρώπης και αμείβεστε με μισθούς Ελλάδας, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η Δημόσια παιδεία και υγεία είναι σε επίπεδα που προσβάλουν την αξιοπρέπεια.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, που συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, που συναντήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για το ασφαλιστικό, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στον πόλεμο, διεκδικεί την ψήφο σας, για να αντισταθεί μετά τις εκλογές από καλύτερες θέσεις στις αντεργατικές πολιτικές του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού, αλλά και γιατί διεκδικεί με το πρόγραμμά του τις παρακάτω εναλλακτικές άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα σας.


10 ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

1. Ριζική αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους. Κανένας μισθός στη χώρα μας να μην υπολείπεται από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Κατώτερος μισθός: ουσιαστική αύξησή του με βάση τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας, την αύξηση του ΑΕΠ, τις απώλειες από την μετατροπή της δραχμής σε ΕΥΡΩ και να δοθεί το αναγκαίο διορθωτικό ποσό, ώστε εντός τριετίας να συγκλίνει με το μέσο Ευρωπαϊκό κατώτερο μισθό, που σήμερα είναι διπλάσιος από τον κατώτερο μισθό στη χώρα μας και ξεπερνάει τα 1000 ΕΥΡΩ.

2. Πλήρης και σταθερή απασχόληση για όλους. Ικανοποίηση των αιτημάτων των συνδικάτων για αύξηση της απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην υγεία - πρόνοια, στην παιδεία με σημαντική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης σε αυτούς τους τομείς. Ενιαίο τύπο μόνιμης απασχόλησης στο Δημόσιο και αορίστου χρόνου για την εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Απόκρουση των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ελαστικά απασχολουμένων.

Κατάργηση της ενοικίασης εργαζομένων, δελτίου παροχής υπηρεσιών και συμβάσεων έργου στην περίπτωση που υποκρύπτουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία.

Απαγόρευση με νόμο των ομαδικών απολύσεων. Θέση μας είναι να μπει φραγμός στο κύμα των απολύσεων.

Εξίσωση αποζημίωσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων.

Τακτοποίηση των συμβασιούχων με βάση τις δικαστικές αποφάσεις και τις ισχύουσες οδηγίες. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας και ουσιαστική βελτίωσή της.

Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της δημοκρατίας στους εργασιακούς χώρους. Προώθηση της συμμετοχής των εργαζομένων και θεσμών εργατικού ελέγχου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες στην εργασία, στις αποδοχές, στα δικαιώματα και στην επαγγελματική εξέλιξη.

Εξυγίανση, ενίσχυση και στελέχωση των επιθεωρήσεων εργασίας με κατοχύρωση ουσιαστικού ρόλου των συνδικάτων στους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Κατάργηση των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας.

Αναμόρφωση, εξυγίανση και ενίσχυση του ΟΑΕΔ, ώστε να διαδραματίσει με διασφαλισμένο το δημόσιο χαρακτήρα του τον κοινωνικό ρόλο του για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων.

3. 'Αμεση νομοθετική εφαρμογή του 35ωρου (7ωρο, πενθήμερο, Δευτέρα ως Παρασκευή) χωρίς μείωση αποδοχών.

Δραστικός περιορισμός των υπερωριών, διατήρηση της ισχύουσας αποζημίωσής τους στον ιδιωτικό τομέα και αύξησή της στο δημόσιο.

4. Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους τους πολίτες. Κύρια ασφάλιση με αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη και σύνταξη 80% των συντάξιμων αποδοχών και επικουρική ασφάλιση με σύνταξη τουλάχιστον 20% των συντάξιμων αποδοχών). Σύνταξη στα 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Σύνταξη στα 30 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Καθιέρωση των βαρέων και ανθυγιεινών στους αντίστοιχους κλάδους του δημοσίου. Στήριξη του ΙΚΑ. Τριμερής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης με 3/9 συμμετοχή του κράτους.

5. Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας. Διασφάλιση και αποκατάσταση του Δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών. Αξιοποίηση του Δημόσιου Τομέα ως βασικού μοχλού για την ανάπτυξη της χώρας.

Διατήρηση και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, με μισθολογική και εργασιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους, με διασφάλιση διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία τους.

6. Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση για την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των κερδοσκοπικών κινήσεών του (π.χ. φόρος ΤΟΜΠΙΝ) και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ανακούφιση της υπέρμετρης επιβάρυνσης των εργαζομένων - συνταξιούχων. Μετατόπιση από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους.

Τιμαριθμοποίηση του αφορολόγητου και των κλιμακίων, αύξηση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και αναδιάταξη των φορολογικών συντελεστών.

7. Δραστική μείωση της διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων. Κατάργηση των πανωτοκίων.

Επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια σε όλα τα νέα ζευγάρια.

Κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

8. Δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες για όλους.

12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β και Γ Λυκείου και ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Επέκταση δικτύου παιδικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

9. Στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Δημιουργία δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προώθηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες για πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Αύξηση των δημόσιων δαπανών και περιορισμός της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία.

Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και όλους τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και μείωση στο 10% της συμμετοχής των υπόλοιπων ασφαλισμένων.

Εργασιακή και κοινωνική ένταξη των πολιτών με αναπηρίες και των πασχόντων από AIDS. Δημιουργία κέντρων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασής τους. Αύξηση των επιδομάτων τους.

Βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Θεσμοθέτηση κλάδου επαγγελματικού κινδύνου στο ΙΚΑ και του αντίστοιχου ειδικού ασφάλιστρου.

10. Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά, δημοκρατικά, μορφωτικά δικαιώματα με τους έλληνες εργαζόμενους σε όλους τους μετανάστες/ες. Στήριξη της ενεργούς συμμετοχής τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Για να προωθηθούν οι παραπάνω 10 στόχοι άμεσης ανακούφισής σας χρειάζεται να ενταθούν οι αγώνες και η αντίσταση των συνδικάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Χρειάζεται επίσης μία άλλη πολιτική «για μία άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη που είναι εφικτή, όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη».

Το μέλλον δεν είναι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. Είναι η ριζική αλλαγή και ο σοσιαλισμός.

Για να προωθηθεί μία άλλη πολιτική απαιτείται η αλλαγή συσχετισμών, η ήττα του δικομματικού νεοφιλελευθερισμού και η ενίσχυση της ενωτικής προσπάθειας των δυνάμεων της Αριστεράς, που συγκρότησαν το συνδυασμό μας.»

To Γραφείο Τύπου