Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/11/2009

ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ - Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος του Συνασπισμού

Το Συμβούλιο του Κράτους  της Τουρκίας, μετά από προσφυγή της Ένωσης Επιμελητηρίων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών ακύρωσε άρθρα του Kανονισμού σχετικά με τη Δημιουργία Πυρηνικών Σταθμών.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί νίκη των πολιτών της Τουρκίας και του κόσμου, που αγωνίζονται ενάντια στον Πυρηνικό Εφιάλτη.

Αποτελεί ήττα της πολιτικής αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, που προωθεί η Κυβέρνηση της Τουρκίας και το πολυεθνικό Πυρηνικό λόμπυ.

Αποτελεί ήττα της προσπάθειας δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Μερσίνας.

Η λύση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια είναι λύση αντιπεριβαλλοντική, τα πυρηνικά απόβλητα δεν απενεργοποιούνται, ούτε ανακυκλώνονται, αλλά  παραμένουν ενεργά  και αποθηκεύονται στις υπό ανάπτυξη χώρες, που χρησιμοποιούνται  ως χωματερή των ανεπτυγμένων χωρών ή βυθίζονται παράνομα από την μαφία στα νερά της Μεσογείου. 

Είναι λύση αντικοινωνική, γιατί η επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας επιβάλλει συγκεντρωτικό τρόπο οργάνωσης της εκμετάλλευσης της 

Είναι λύση επικίνδυνη, τα ατυχήματα στα πυρηνικά εργοστάσια μπορεί να οδηγήσουν σε βιβλικές καταστροφές.

Οι λαοί των Βαλκανίων δεν έχουν κανένα λόγο να αφήσουν να μπει η περιοχή σε περιπέτειες, με παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνικούς σταθμούς.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος