Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/11/2009

Δήλωση Δ.Στρατούλη για τα ποσοστά ανεργίας του Αυγούστου που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ

Σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας του Αυγούστου του 2009 που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΣΥΕ, Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εξής δήλωση:

Τα ποσοστά της ΕΣΥΕ έχει πλέον αποδειχτεί ότι είναι μαγειρεμένα και αναξιόπιστα. Η πραγματική ανεργία στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ανακοινώθηκε, ξεπερνά το 15% και απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα αφενός λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και εργαζομένων με stage και αφετέρου λόγω της εφαρμογής των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την ΕΕ για περιοριστικές πολιτικές που θα βαθύνουν την ύφεση. Τα κύρια θύματα είναι οι νέοι, αφού ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και οι γυναίκες, αφού τα ποσοστά της ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών.

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα, για επέκταση των stage στον ιδιωτικό τομέα και για τετράχρονη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσλάβουν νέους σε ηλικία ανέργους, δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία. Απλά την ανακυκλώνουν, αφού θα δημιουργηθεί στο δημόσιο μία νέα γενιά συμβασιούχων, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα απολύονται από τους εργοδότες μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι για να προσλαμβάνονται  επιδοτούμενοι νεότεροι.

Η ανεργία, η οποία αναμένεται να φτάσει το 2010 κοντά στο 1.000.000 ανέργους δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια ούτε με πολιτικές συμπληρωματικές με αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με τη δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.

To Γραφείο Τύπου