Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/11/2009

Διακοπή λειτουργίας Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.), σωματείο μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, με σκοπό την έρευνα, καταγραφή, μελέτη και προστασία  των ιστορικών μορφών μύλων, καθώς και των συγγενών παραδοσιακών ενεργειακών συστημάτων στον ελληνικό χώρο, φιλοξενείται από το έτος 2005 σε κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού, επί της οδού Αγ. Ασωμάτων 33, ύστερα από συνεννόηση με το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών  του ΥΠΠΟ, οι οποίοι κατέχουν νόμιμα το κτίριο.

Επί τέσσερα χρόνια το Ι.τ.Ε.Μ οργανώνει στο κτίριο αυτό ομιλίες, επιστημονικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργούν και τα γραφεία και η εξειδικευμένη βιβλιοθήκη του.

Το αντικείμενο του Ινστιτούτου, το οποίο σήμερα αριθμεί περισσότερα από 300  τακτικά μέλη (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, πολιτικούς μηχανικούς κ.ά.) σχετίζεται άμεσα με το ΥΠΠΟ, δεδομένου ότι, με την ως άνω πλούσια δράση του,  προστατεύει, διασώζει και προβάλλει τους ελληνικούς μύλους, ως σημαντικά και ιδιαίτερα μνημεία του ελλαδικού χώρου, ενώ στην εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και τους χώρους του, φυλάσσει σπάνιο υλικό, ιδιαίτερα πολύτιμο σε ενδεχόμενη ίδρυση Μουσείου της ιστορίας των Μύλων. 

Η ως άνω δράση του Ινστιτούτου, διεκόπη δυστυχώς βίαια, όταν με την αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΑΑΠ/Φ.176/63126/726/8.7.2009 απόφαση, εκδιώχθηκαν οι Μηχανικοί του ΥΠΠΟ από το κτίριό τους και παραχωρήθηκε αυτό στο σύνολό του, στη νεοσύστατη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ, ενώ ζητήθηκε η άμεση αποχώρηση του Ινστιτούτου, με την υπόσχεση ότι, μελλοντικά, θα παραχωρηθεί στο  Ι.τ.Ε.Μ η χρήση κτιρίου , ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ.

Παρά τις  διαμαρτυρίες και διαβήματα των υπευθύνων προς κάθε αρμόδιο, προκειμένου να ανακληθεί  το Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής, στις 30.10.2009, πραγματοποιήθηκε βίαιη αποβολή του Ινστιτούτου από το κτίριο, με ταυτόχρονη  παρακράτηση όλου του αρχειακού υλικού, των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά και της σπάνιας βιβλιοθήκης, η οποία περιέχει εξειδικευμένα μυλολογικά βιβλία, αναστηλωτικές μελέτες και πολύτιμα βοηθήματα για φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, Τ.Ε.Ι. κ.ά.

Με δεδομένο ότι το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων επιτελεί αξιόλογο έργο, καθώς και ότι τα προβιομηχανικά και βιομηχανικά ενεργειακά υδροκίνητα και ανεμοκίνητα συγκροτήματα στον ελληνικό χώρο αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στον τομέα του τουρισμού, όπως συμβαίνει στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο,

Ερωτάται ο  αρμόδιος Υπουργός :

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων να συνεχίσει την εποικοδομητική δράση του,  διατηρώντας τη στέγη του;

- Προτίθεται να εξετάσει την πρόταση του Ινστιτούτου για  ίδρυση Μουσείου των Ελληνικών Μύλων;

Ο ερωτών  βουλευτής

Φώτης Κουβέλης