Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2009

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ σχετικά με τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:

Η Υπουργός Παιδείας,  με τις χθεσινές δηλώσεις της, επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει  τους εκπαιδευτικούς ως ένα φθηνό, εκμεταλλεύσιμο και ιδεολογικά υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Είναι γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι η διεύρυνση τα τελευταία χρόνια των ελαστικών μορφών εργασίας των εκπαιδευτικών με τη μεγάλη αύξηση του αριθμού αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Η Υπουργός Παιδείας όχι μόνο δεν καταργεί το καθεστώς μαύρης εργασίας στην εκπαίδευση αλλά το «αναβαθμίζει» προβλέποντας προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ κα αρκετά χρόνια υποχρεώθηκαν σε μια διαρκή εργασιακή περιπλάνηση, αποδέχθηκαν δυσβάστακτους εργασιακούς όρους με μοναδικό κίνητρο τη συλλογή μορίων προϋπηρεσίας (όπως οι νόμοι της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ προβλέπουν μέχρι τώρα).  Σήμερα αγωνιούν για το μέλλον τους , όταν πληροφορούνται ότι «οι πίνακες σταματούν να τροφοδοτούνται και ότι απλώς θα υπάρξει μεταβατική περίοδος…».

Η κα Υπουργός λίγο πριν την λήξη του 1ου τριμήνου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία.  Οι προεκλογικές υποσχέσεις προσέκρουσαν στη πολιτική περικοπής κοινωνικών δαπανών, πολιτική που οδηγεί στο να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες.

Η επιμονή της Υπουργού στην «κακοδαιμονία» των χιλιάδων αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην Κ.Υ του ΥΠΕΠΘ η σε άλλες υπηρεσίες για άσκηση διοικητικού έργου αποσιωπά το γεγονός ότι αυτό το καθεστώς το αξιοποίησαν και το διεύρυναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οικοδομώντας τις δικές τους πελατειακές σχέσεις.

Βέβαια η Υπουργός δηλώνει τη βούληση της να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στο διδακτικό έργο αλλά παρακάμπτει την πραγματικότητα των χιλιάδων κενών θέσεων διοικητικού προσωπικού στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Προκαλεί, ακόμα, εύλογα ερωτήματα το ότι οι προσλήψεις μπορεί να γίνονται είτε σε επίπεδο σχολείου είτε σε επίπεδο αρμόδιας Διεύθυνσης.  Είναι σαφές ότι με αυτό το μέτρο ανοίγει ο δρόμος για το «αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο» που σημαίνει υπονόμευση του ενιαίου χαρακτήρα της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για :

Τμήμα Παιδείας