Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/02/2004

Δήλωση του Δ.Στρατούλη για το σημείο του προγράμματος της Ν.Δ. για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις σχετικές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ

Ο Δημήτρης Στρατούλης, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας με το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς», μιλώντας σε συγκέντρωση του συνδυασμού στην Πετρούπολη, σχολίασε ως εξής το σημείο του προγράμματος της Ν.Δ. για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις σχετικές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1990-93 επεδίωξε να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην ουσία ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου αντί πινακίου φακής, με πρώτον τον ΟΤΕ.

Δεν μπόρεσε όμως να το υλοποιήσει κάτω από τη σφοδρή αντίσταση των συνδικάτων, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, που ειδικά για τον ΟΤΕ ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε τότε δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα δοθεί «ούτε μια μετοχή του στους ιδιώτες».

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση από το 1996 μέχρι το 2003, παρά τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις του το 1993, συνέχισε την πολιτική της Ν.Δ και πούλησε σε ιδιώτες το 66% των μετοχών του ΟΤΕ.

Επίσης, αυτό το διάστημα ιδιωτικοποίησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ΔΕΗ, την ΕΤΒΑ, την Εμπορική Τράπεζα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τον ΟΠΑΠ, τις ακτές και μαρίνες της Αττικής, το Ολύμπικ Κέτερινγκ, την ΑΓΝΟ, τα ΚΑΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, το Καζίνο της Πάρνηθας, τον ΟΛΠ, την ΕΥΔΑΠ, την Εθνική και τη Γενική Τράπεζα.

Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον πρόσφατα ψηφισμένό κρατικό προϋπολογισμό του 2004, συμπεριέλαβε ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της Νέας Ολυμπιακής, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, των ΕΛΤΑ και της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Η Ν.Δ. με το οικονομικό της πρόγραμμα, εξήγγειλε την ολοκλήρωση του έργου του ΠΑΣΟΚ στις ιδιωτικοποιήσεις, εκχωρώντας και το μάνατζμεντ των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων και ξεπουλώντας σχεδόν ό,τι επέμεινε στον δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λες και δεν κατάλαβε ότι αυτή άνοιξε το δρόμο στη Ν.Δ. για μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις, καταγγέλλει τη Ν.Δ. ότι θα προωθήσει πιο ακραίες ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ, δηλαδή, και τα δύο κόμματα είναι υπέρ των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, μαλώνουν προεκλογικά για το ποιο από τα δύο μπορεί να διαχειρισθεί καλύτερα το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ή για το ποιο θα το κάνει αυτό σταδιακά η απότομα. Το ένα κόμμα μας προκαλεί (Ν.Δ.) και το άλλο μας ... δουλεύει (ΠΑΣΟΚ).

Ξέχασα όμως μια «μικρή» λεπτομέρεια, ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις άλλες ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ θυμούνται πολιτικές και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ζητάει από τους πολίτες να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τον συναινετικό νεοφιλελεύθερο δικομματισμό, που για άλλη μια φορά προσβάλει τη νοημοσύνη τους. Ο συνδυασμός μας διεκδικεί την ενίσχυσή του για να αντισταθεί από καλλίτερες θέσεις στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία (ΔΕΚΟ, δημόσιες τράπεζες,) και τον αναπτυξιακό ρόλο του δημόσιου τομέα της οικονομίας.

To Γραφείο Τύπου