Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/11/2009

Συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπο)

Για τη συνεδρίαση της ΚΠΕ

-    Τι ορίζει ουσιαστικά η απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τα μελλούμενα στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα;…

Μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που κράτησε αρκετές ώρες χθες διαμορφώσαμε μια πρόταση προς τους συμμάχους μας, την οποία θα κου7βεντιάσουμε και σήμερα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα, η οποία νομίζω σε μεγάλο βαθμό θέτει τα προβλήματα έτσι όπως τα έχουμε καταλάβει όλο το τελευταίο διάστημα με βάση την εμπειρία της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Nομίζω ότι η δικαιολογημένη απαίτηση  μελών, φίλων, ενταγμένων στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μια πιο ουσιαστική λειτουργία στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων βρίσκει μια πρώτη απάντηση. Με βάση αυτή την κατατεθειμένη λοιπόν άποψη προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση η οποία να αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.

Μ΄ αυτή την έννοια θεωρώ το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση για τη δημιουργία ενιαίου μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία απόφαση-σταθμό.

-    Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικά σχήματα από  τα οποία λείπει ο διάλογος, η συμμετοχή ή το ενδιαφέρον των ανθρώπων που συμμετέχουν. Αυτό που ενδεχομένως θα λέγαμε ότι εντοπίζεται ως πρόβλημα είναι αυτή η διαδικασία δεν οδηγεί πάντα στη λήψη αποφάσεων εγκαίρως, δηλαδή υπάρχει μια χρονική υστέρηση ως προς το να γίνουν γρήγορα κάποιες κινήσεις πάνω σε συγκεκριμένες αποφάσεις βεβαίως…

Σωστά λέτε, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ενιαίο κόμμα. Άρα λοιπόν υπάρχει ανάγκη, από τη στιγμή που έχει βασικά χαρακτηριστικά πολιτικής συμμαχίας να είμαστε αναγκασμένοι να κουβεντιάζουμε ξανά και ξανά για να διαπιστώσουμε τα σημεία εκείνα στα οποία συμφωνούμε.

Η πραγματικότητα όμως λέει ότι υπάρχει ένας κόσμος που δεν ανήκει σε καμία συνιστώσα, υπάρχει η πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πλέον δεν είναι ενός και δύο ετών, έχει δοκιμαστεί σε απανωτές εκλογικές μάχες, οι οποίοι διεκδικούν να έχουν μια πιο ουσιαστική, πιο δημοκρατική λειτουργία στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Αυτό βεβαίως θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ώστε να μην αλλάζει και τα χαρακτηριστικά της πολιτικής συμμαχίας αυτή τη στιγμή.

-    Ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα να λέει ότι αυτό δεν θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη… Τι χρονικό ορίζοντα βάζετε σ΄ αυτή τη διαδικασία της συζήτησης προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το οργανωτικό ζήτημα;…

Εκείνο λοιπόν που νομίζω είναι το μεγάλο  κέρδος από την χθεσινή απόφαση είναι ότι ακριβώς μπορέσαμε και καταλήξαμε σε μια πρόταση που συνθέτουμε αυτή τη στιγμή όλον τον κατατεθειμένο προβληματισμό. Ουσιαστικά, με την υιοθέτηση της πρότασης του Προέδρου του ΣΥΝ για τη συγκρότηση επιτροπής   που προτείνουμε να λειτουργήσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουμε το διάλογο και για παραπέρα εμβάθυνση των οργανωτικών λειτουργιών, αλλά κυρίως να διερευνήσουμε τις δυνατότητες τόσο της διεύρυνσης του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλες πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε πάρα πολύ κουβεντιάσει και δικαίως ίσως για τα οργανωτικά, αλλά δεν έχουμε κουβεντιάσει όσο θα έπρεπε και για την πολιτική διάσταση των προβλημάτων και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα γίνει υποδοχέας ο ΣΥΡΙΖΑ μιας διαμαρτυρίας που, κατά τη γνώμη μας, εκ των πραγμάτων θα εκφραστεί απέναντι στην κυβερνητική πολιτική το επόμενο διάστημα;….

-    Όχι κατ΄ ανάγκη διαμαρτυρία.. Μπορεί να είναι αναζήτηση, μια αναζήτηση ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης ή νέου υποδείγματος ασφαλιστικού…

Ασφαλώς.. Πώς θα ανοίξει ένας αναγκαίος διάλογος για τα ζητήματα του περιβάλλοντος;.. Και προφανώς και με το χώρο των Οικολόγων-Πρασίνων.. Και το τελευταίο στοιχείο είναι το εξής.  Αυτή η διαδικασία της ενότητας της Αριστεράς που επιδιώκει να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει το στοιχείο της ανασύνθεσης, της βαθιάς αναζήτησης για την ανασύνθεση του χώρου.

Νομίζω με την χθεσινή απόφαση ανοίγουμε αυτά τα ζητήματα, καλούμε τον κόσμο και τις άλλες συνιστώσες να κουβεντιάσουμε πάνω στη βάση των πραγματικών προβλημάτων, χωρίς να κρύβουμε τα λόγια μας.

Νομίζω λοιπόν ότι αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, που θα φανεί τελικά από τη σημερινή συνεδρίαση, πραγματικά μπορούμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για ασφαλιστικό - Πρόταση-πρόσκληση για διάλογο

-    Και σʼ ένα θέμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που αφορά στο ασφαλιστικό και στην πρόσκληση-πρόκληση που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και ένα  ντιμπέιτ μεγάλο προκειμένου να παρακολουθήσει ο κόσμος τις απόψεις κάθε πολιτικού χώρου. Θα επιμείνετε σʼ αυτό το ζήτημα;….

Ναι, θα επιμείνουμε, αλλά θέλω να κάνω μια παρατήρηση πριν. Ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου, και  ιδιαίτερα τις  αναφορές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι, σας καλούμε σε διάλογο, θάθελα να πω το εξής. Κατʼ αρχήν διάλογος γίνεται συνέχεια. Διάλογος έγινε και προχτές στη Βουλή. Διάλογος υπάρχει στο κοινωνικό επίπεδο. Δεν αντιλαμβάνομαι βέβαια το να μην απαντά στις ερωτήσεις, διότι ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να απαντήσει για το αν δεσμεύεται για την κατάργηση συγκεκριμένων αντιασφαλιστικών νόμων που είχε ψηφίσει τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ. Σ΄ αυτό δεν απάντησε..

-    Και φυσικά η σιωπή είναι μήνυμα κι αυτή .. Μπορούμε να την ερμηνεύσουμε…

Ακριβώς. Και φοβάμαι πολύ ότι από μεριάς της κυβέρνησης η επίκληση του διαλόγου είναι για να κρύψει ουσιαστικά το περιεχόμενο της πολιτικής της το οποίο είναι βαθιά αντικοινωνικό και αντιασφαλιστικό τελικά.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως εμείς καλούμε -και νομίζω ότι αυτό ήταν και το νόημα της πρότασης του Αλ. Τσίπρα- σε έναν δημόσιο διάλογο των πολιτικών αρχηγών όπου εκεί πέρα όλα αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο μέσα σε κλειστά σχήματα ή σε τεχνοκρατικές επιτροπές, αλλά όπως τα αντιλαμβάνεται απλά ο κάθε πολίτης σε σχέση με την καθημερινότητά του, να κουβεντιάσουμε για τις προοπτικές και για τις διεξόδους που μπορεί να υπάρξουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Να δούμε τι θα απαντήσει ο κ. Παπανδρέου.

To Γραφείο Τύπου