Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/11/2009

Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στον «Αθήνα 9.84»

Μιλώντας σήμερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 (Β. Πάικος – Μ. Κοττάκης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Χιλιάδες μέλη του Συνασπισμού πριν από ενάμιση χρόνο, στο συνέδριο που εξέλεξε τον Αλ. Τσίπρα, αποφάσισαν ομόφωνα ότι το κόμμα μας ο Συνασπισμός είναι μια επιλογή μακράς πνοής, που θέλουμε να ενισχυθεί και όχι να τεθεί υπό προθεσμία –πολύ περισσότερο να διαλυθεί. Αποφάσισαν επίσης ότι η πολιτική μας συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην οποία λειτουργεί και το κόμμα μας, ο Συνασπισμός, ως  η πολύ μεγαλύτερη συνιστώσα, θέλουμε να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Να γίνει στην πράξη ένα σχήμα πιο πλατύ και όχι πιο στενό από τον Συνασπισμό.

Αυτό που η ζωή μας επιβάλλει, αν θέλουμε να πάμε καλύτερα, είναι, πρώτον, να μην ξανακλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα, να τιμήσουμε την ψήφο αυτών που μας έδωσαν το 4,6%, μετά από ένα καλοκαίρι αυτοκαταστροφής στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ. Βγάλαμε ένα πρόγραμμα, ένα στίγμα. Τώρα ακριβώς ο κόσμος περιμένει από τον  ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρών με το πρόγραμμά του, με την πολιτική του στις πολιτικές εξελίξεις. Να μην ξαναρχίσει τα ίδια με το καλοκαίρι.»

-    Ως πολίτης δεν αντέχω να σας ακούω δύο και τρία χρόνια να ασχολείστε με τα ίδια οργανωτικά. Σας έρχεται μια καινούργια ευκαιρία τους επόμενους μήνες. Σε όλους μοιάζουν κινέζικα αυτά, εκτός από εσάς που είστε στον σκληρό πυρήνα. Θα πετάξετε και αυτή την ευκαιρία που σας έδωσε ο κόσμος;

«Τα λέτε μια χαρά και τα προσυπογράφω. Αυτή την ώρα, οτιδήποτε βυθίζει στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια εσωστρέφεια περί τα οργανωτικά, είναι εντελώς λανθασμένο, αποπροσανατολιστικό και επιζήμιο. Αυτό που προέχει, είναι να είμαστε παρόντες με προτάσεις, με διεκδικήσεις, με κριτική και έλεγχο όπου χρειάζεται, εκεί όπου ο πολίτης και η χώρα έχει προβλήματα και χρειάζεται να αλλάξουν πράγματα. Συνήθως, πίσω από τα οργανωτικά, σε όλα τα κόμματα, κρύβονται πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες.

Πίσω από την προσπάθεια να μετατραπεί βιαστικά και με επιλογές κορυφής ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, βρίσκεται κατά τη γνώμη μου ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ανοιχτεί και να γίνει ένα ευρύτερο σχήμα που να αγκαλιάσει και οικολόγους και σοσιαλιστές, να γίνει ένα στενότερο αντισυστημικό κόμμα, το οποίο να απευθύνεται στην πράξη σε πολύ λιγότερους, από αυτούς που απευθύνεται το κόμμα μου ο Συνασπισμός. Οι συμμαχίες, στην παράδοση της αριστεράς, απέδωσαν όταν οδήγησαν σε ευρύτερα σχήματα, ικανά να αγκαλιάσουν και άλλους ανθρώπους, πέρα από αυτούς που εκφράζει ο κατεξοχήν χώρος μας.

Ο Συνασπισμός δεν διαλύεται, δεν είναι υπό προθεσμία. Ο Συνασπισμός θα καταθέσει προτάσεις, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα τις συζητήσει όχι μόνο με τους συμμάχους μας στην κορυφή αλλά και με τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, που θα λένε το εξής απλό: Στην ημερήσια διάταξη θα πρέπει να μπει η ριζική αλλαγή και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλατιά πολιτική συμμαχία, αξιοποιώντας τις εμπειρίες της γερμανικής και πορτογαλικής αριστεράς, όπου μαζί με τους πολίτες κομμουνιστικής προέλευσης, μετέχουν και αριστεροί σοσιαλδημοκράτες και οικολόγοι.»

-     Βλέπετε κίνδυνο διαμόρφωσης διασπαστικών ή διαφορετικών προσανατολισμών εκ μέρους του κ. Αλαβάνου, με τις κινήσεις που κάνει;

«Δεν θα ήθελα να κάνω δίκη προθέσεων. Απλώς να πω ότι με ξάφνιασε δυσάρεστα το γεγονός ότι μετά από μια πολύμηνη σιωπή και πλήρη απουσία του συντρόφου Αλέκου από την εκλογική μάχη, εμφανίστηκε ένα μήνα μετά τις εκλογές και είπε ότι ήταν πολύ μεγάλη ήττα το εκλογικό αποτέλεσμα.»

-    Πέρα από αυτό κάνει και κάποιες κινήσεις, προγραμματίζει κάποιες δράσεις, ενόψει και της διάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα παρευρεθεί. Βλέπετε κάτι να ετοιμάζει το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη δική σας προσπάθεια;

«Θέλω να πιστεύω ότι ο Αλ. Αλαβάνος θα βρει τον τρόπο να συμβάλλει στο συλλογικό μας εγχείρημα και του Συνασπισμού, του κόμματός του, του οποίου ήταν πρόεδρος, και του ΣΥΡΙΖΑ.»

-    Τώρα λέει ότι είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή έχει αποκηρύξει ουσιαστικά την ιδιότητά του ως μέλος του Συνασπισμού.

«Δεν θα ήθελα να ερμηνεύσω τον Αλέκο. Θέλω να πιστεύω, επειδή δεν περισσεύει κανείς, και το εννοώ απολύτως αυτό, ότι όλοι, και ο Αλέκος, θα βάλουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Τα μέλη του Συνασπισμού έχουν κόμμα και δεν ψάχνουν για άλλο, και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον θέλουν εκεί που τον θέλει η κοινωνία, όχι να κοιτάει τον ομφαλό του.»

To Γραφείο Τύπου