Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/11/2009

Ανακοίνωση Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις της Υφυπουργού Εσωτερικών κας Τζακρη σχετικά με την απόδοση ιθαγένειας σε παιδία μεταναστών

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Η απάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού Εσωτερικών κας Τζάκρη σε Ερώτηση της Ν.Δ. στη Βουλή , σύμφωνα με την οποία η ελληνική ιθαγένεια τελικώς θα δίδεται μόνο στα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών που έχουν γονείς με νόμιμη άδεια παραμονής, έρχεται να αποδείξει το πόσο φρούδες ήταν οι ελπίδες που είχαν έντεχνα εγερθεί από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης κατά το πρώτο διάστημα της ανάληψης της εξουσίας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση «τιμωρεί» τα παιδιά των μεταναστών για μια κατάσταση για την οποία, όχι μόνο δεν ευθύνονται τα ίδια τα παιδιά, αλλά πιθανότατα ούτε καν οι γονείς τους, δεδομένης της δυσκολίας απόκτησης καθεστώτος νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση αφήνει αναπάντητο το ερώτημα αν ισχύει η ορθή προεκλογική της δέσμευση για απόδοση ιθαγένειας και σε παιδιά που δεν έχουν μεν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά που έχουν ολοκληρώσει τρία χρόνια οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι κάθε τολμηρή αλλαγή στο θεσμικό μοντέλο της ιθαγένειας απαιτεί την ύπαρξη ριζικά διαφορετικής νοοτροπίας για την προσέγγιση του θέματος. Και, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση δεν τη διαθέτει.