Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/11/2009

Δήλωση Β.Αποστόλου, Π.Γ. ΣΥΝ, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων Ν.Αττικής

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, με αφορμή την κατάθεση του Σ/Ν «για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Ν/Σ δεν απαντά στο μοναδικό ζητούμενο για το δασικό οικοσύστημα της Αττικής, που είναι η απόλυτη προστασία και επαναφορά σε δασική βλάστηση όλων των δασικού χαρακτήρα εδαφών. Οι περισσότερες διατάξεις του είναι αστυνομικού χαρακτήρα και αποσκοπούν στη πρόληψη των χειρότερων μέσα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Όταν όμως προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις επιβάλλεται πρώτιστα να καταγραφούν τα προβλήματα, που καλούνται να θεραπεύσουν και επί αυτών δεν υπάρχει καμιά σαφής αναφορά.

Τα ερωτήματα πολλά:

•    Τι θα γίνει όλες τις καταστραφείσες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις της Αττικής; Θα εντοπιστούν και θα κηρυχθούν αναδασωτέες ως το σύνταγμα επιτάσσει;

•    Τι θα γίνει με τις εντός σχεδίου περιοχές (πχ Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης κλπ), που βρίσκονται εντός των καμένων, αλλά νομολογιακά έχει κριθεί ότι στερούνται έγκυρων σχεδίων πόλεως;

•    Τι θα γίνει με το καθεστώς διαχείρισης, προστασίας και κυριότητας; Θα εξακολουθήσει να ισχύει η σημερινή κατάσταση με την εμπλοκή πολλών φορέων και την απουσία διαχειριστικών μελετών;

•    Τι θα γίνει με τις γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας και τεράστιας προσφοράς στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής; Θα εξακολουθούν να θυσιάζονται στην εκτός σχεδίου δόμηση;

Στο Ν/Σ υπάρχουν θετικές διατάξεις όπως είναι η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 1 του Ν.3208/03 για τον ορισμό του δάσους και η επαναφορά της σχετικής διάταξης του άρθρου 3 του Ν. 998/79. οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι ήδη είχε αμφισβητηθεί από το ΣτΕ, αλλά και ήταν αντίθετη με το σχετικό κοινοτικό κανονισμό. Ωστόσο ο Ν.3208/03 πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολο του γιατί με άλλες του διατάξεις επιτρέπει δασοκτόνους χαρακτηρισμούς.

Επειδή μετά την ψήφιση του φιλοπεριβαλλοντικού συντάγματος του 1974 και του εκτελεστικού νόμου 998/79, όλες οι κυβερνήσεις δεν προστάτεψαν ως όφειλαν το δασικό οικοσύστημα της χώρας, εκφράζουμε την επιφύλαξη μας και για τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Θα παρακολουθούμε από κοντά τις διαδικασίες εφαρμογής των διατάξεων και του συγκεκριμένου νόμου με γνώμονα την ανάδειξη και τη θεραπεία όλων των προβλημάτων του δασικού οικοσυστήματος της Αττικής».

To Γραφείο Τύπου