Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2004

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», Ν.Κωνσταντόπουλος, καθώς και οι Γιάννης Μπανιάς, Γιάννης Μπαλάφας και 'Αννα Φιλίνη, υποψήφιοι στην Α' Αθήνας, επισκέφθηκαν την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γεωργακόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Παπαδήμα, και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί και το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα

Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

Δυστυχώς, κάθε φορά η ίδια ταλαιπωρία, τα ίδια προβλήματα, στις ίδιες περιοχές, με τα ίδια φαινόμενα. Σαν να μην προβληματίζεται κανένας, σαν να μην φρονηματίζεται κανένας. Η ταλαιπωρία μεγάλη, η αδυναμία να αντιμετωπιστούν προληπτικά αλλά και άμεσα οι συνθήκες που προκύπτουν είναι φανερή. Και πολύ περισσότερο ανεπαρκής έως ανίκανη η συμμετοχή όλων εκείνων οι οποίοι έχουν πάρει εργολαβίες για να συμπληρώνουν το επιχειρησιακό έργο των διαφόρων υπουργείων, όπως του ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι φανερό ότι σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση, πλήρης ενημέρωση. Έπρεπε η ετοιμότητα να είναι και προληπτικά και άμεσα σε πολύ καλλίτερο επίπεδο.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει μετεωρολογικό ραντάρ, όπως λέγεται, που εντοπίζει αμέσως τόσο την ώρα όσο και την έκταση τέτοιων φαινομένων. Αλλά, και από πλευράς επάρκειας μηχανημάτων, δεν έχουν καλυφθεί οι πραγματικές ανάγκες και δεν καταλαβαίνω γιατί;

Θα ήθελα ακόμη να συμπληρώσω κάτι το οποίο ξεχνιέται. 'Ακουσα διάφορες συμβουλές από τα σπίτια διαφόρων πολιτικών προς τους πολίτες που ταλαιπωρούνται. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε θα πρέπει να ξέρουμε ότι έχει συντελεστεί μια μεγάλη καταστροφή σε βάρος του αγροτικού τομέα. Εισοδήματα, παραγωγές έχουν καταστραφεί. Οι αγρότες έχουν υποστεί μια ακόμη εξουθενωτική δοκιμασία. Ελπίζω να μην ξεχαστούν πάλι, να μην αφεθούν στο έλεος της αναμονής και των υποσχέσεων, να αποζημιωθούν αμέσως και εις ολόκληρον γιατί είναι ντροπή κάθε τόσο να φορτώνονται αυτά τα απανωτά πλήγματα και να μένουν μόνο οι υποσχέσεις.

Από πλευράς οργάνωσης και λειτουργίας όλου αυτού του επιχειρησιακού τομέα πολιτικής προστασίας υπάρχουν ελλείψεις χρηματοδότησης, ελλείψεις μέσων, υπάρχουν αδυναμίες έγκαιρης και αποτελεσματικής, προληπτικής και διορατικής δράσης. Τα φαινόμενα από σήμερα και μετά, αν εξασθενήσει η χιονόπτωση θα είναι εξίσου έκτακτα και ακραία λόγω του παγετού και λόγω των μεγάλων προβλημάτων τα οποία θα αντιμετωπίσουν τόσο οι πολίτες στην κίνησή τους όσο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρέπει από σήμερα το βράδυ προληπτικά να δουλέψουν συνεργεία για να αποτρέψουν φαινόμενα τα οποία θα δημιουργήσει ο παγετός που επέρχεται.

Εμείς ενημερωθήκαμε από τον κ. υπουργό, τον κ. Παπαδήμα, και από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γεωργακόπουλο. Ως κλιμάκιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τον Γιάννη Μπανιά, τον Γιάννη Μπαλάφα και την Αννα Φιλίνη βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με δήμους και με άλλους φορείς που έχουν τομείς ευθύνης για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Επισημαίνω, όμως, την πολιτική ευθύνη να μην επαναλαμβάνονται μπροστά στα μάτια όλων μας τα ίδια και τα ίδια. Το κράτος να μην μπορεί, οι υπηρεσίες να μην προλαβαίνούν, τα καιρικά φαινόμενα να αναστατώνουν τους πάντες, οι ίδιες δικαιολογίες να λέγονται και στα ίδια σημεία να παρατηρούνται τα φαινόμενα που τα έχουμε ζήσει και πριν δύο χρόνια, και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

To Γραφείο Τύπου