Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2009

Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μέτς

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις μας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, έχουμε τονίσει τη σπουδαιότητα και την ιστορική αξία του αρχαιολογικού χώρου  όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μέτς, καθώς και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία, ανάδειξη και απόδοσή του στους  πολίτες της Αθήνας.

 Ο εν λόγω χώρος  έχει χαρακτηρισθεί  από το έτος 1960, ως αρχαιολογικός, με την αριθμ. 17558/973/1960 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 94/τ.Β/27.2.1960), στην οποία αναφέρεται επί λέξει: «Χαρακτηρίζουμε ως αρχαιολογικό χώρο την περιοχή την περιλαμβανομένη από της πρώην γέφυρας του Σταδίου μέχρι της γέφυρας της Αγίας Φωτεινής και εις απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης του Ιλισσού», ενώ όπως αναφέρεται σε απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού, σε παλαιότερη ερώτησή μας, «.. ο χώρος αποτελεί τόπο μνήμης του συγκεκριμένου αρχαίου ιερού και συγχρόνως ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα τμήματα της όχθης του Ιλισσού, δηλαδή του κατ΄ εξοχήν ιστορικού τοπίου των Αθηνών».

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά το χαρακτηρισμό του χώρου ως αρχαιολογικού, η διαδικασία απαλλοτρίωσης, αρχαιολογικής έρευνας και ανάδειξής του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Όπως αναφέρεται, οι εργασίες της πρώτης κατεδάφισης του 2006 δεν ολοκληρώθηκαν και ο χώρος παραμένει σε κατάσταση εγκατάλειψης. Παρά το γεγονός ότι  η περιοχή όπου βρίσκονται  τα θεμέλια του ναού, δεν έχει καθαριστεί  από τα προϊόντα της πρώτης κατεδάφισης και  τα ξένα στοιχεία (απορρίμματα, μπάζα κ.ά) που έχουν σωρευθεί στο χώρο, η αρμόδια Εφορεία (Γ΄Ε.Π.Κ.Α.) προβαίνει σε νέα κατεδάφιση των υπολοίπων κτισμάτων που είναι μεγαλύτερα σε όγκο, με μικρότερο προϋπολογισμό από αυτόν της πρώτης κατεδάφισης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

•    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται  η αποκομιδή των καθαιρεθέντων οικοδομικών υλικών από την  πρώτη κατεδάφιση, καθώς και ο διαχωρισμός, καταγραφή, αξιολόγηση  και φύλαξη αρχαιολογικών ευρημάτων, ενόψει μάλιστα και της σχεδιαζόμενης δεύτερης κατεδάφισης;  

Ο  ερωτών  βουλευτής

Φώτης Κουβέλης