Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2009

Περίπτωση κακοδιοίκησης στη διαδικασία κατάργησης του μέτρου απόσυρσης οχημάτων

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Οικονομικών

Στις 2 Νοεμβρίου 2009 ανακοινώθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος η κατάργηση του μέτρου απόσυρσης οχημάτων. Από την επόμενη ημέρα τα κέντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων δεν δέχονταν να αποσύρουν οχήματα. Ωστόσο, η ανακοίνωση της κυβέρνησης για πάγωμα του μέτρου της απόσυρσης δεν συνοδεύτηκε ταυτόχρονα από κάποιο επίσημο έγγραφο ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αφήνοντας έκθετους νομικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ενδιαφερομένων σχετικά με την παύση του μέτρου, όπως αυτό θεσπίστηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» (ΦΕΚ Α΄181/16-09-2009), η απάντηση των αρμοδίων στα Κέντρα Ανακύκλωσης Αυτοκινήτων ήταν ότι είχαν λάβει προφορικές εντολές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και ότι το μόνο γραπτό κείμενο, το οποίο βεβαίως δεν συνιστά δημόσιο έγγραφο, ήταν το δελτίο τύπου της συνέντευξης τύπου των κ.κ. Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος τη Δευτέρα 2-11-2009.

Η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατήργησε την προηγούμενη, δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών και συγκεκριμένα  στις 6 Νοεμβρίου 2009. Ωστόσο, στο ΦΕΚ της νέας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία καταργείται το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων, αναγράφεται η ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2009. Όπως βεβαιώνεται και με το αρ. πρωτ. Γ196304/9-11-2009 έγγραφο του Εθνικού Τυπογραφείου ο αριθμός φύλλου είναι 219 της 2ας Νοεμβρίου 2009, ενώ η πραγματική κυκλοφορία του εν λόγω φύλλου είναι η 6η Νοεμβρίου 2009. Σύμφωνα με το Ν.3469/2006 άρθρο 13, ως ημερομηνία  δημοσίευσης νοείται η πραγματική κυκλοφορία του ΦΕΚ. Η απόφαση για ακύρωση της διαδικασίας απόσυρσης των παλαιών Ι.Χ. είναι νομικά ακάλυπτη αφού δεν είχε πάρει ΦΕΚ η ακύρωση του μέτρου στις 2 Νοεμβρίου, όταν εξαγγέλθηκε. Επομένως, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να αποζημιωθούν όλοι όσοι απέσυραν τα οχήματά τους μέχρι τις 5 Νοεμβρίου2009, θα αποζημιωθούν μόνο όσοι τα απέσυραν ως την 1η Νοεμβρίου2009.

Ανεξάρτητα από την ορθότητα της κατάργησης του μέτρου της απόσυρσης των οχημάτων, από την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία προκύπτει αναμφισβήτητα μια χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιοίκησης. 

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν 3469/2006 άρθρο 13 ως ημερομηνία  δημοσίευσης νοείται η πραγματική κυκλοφορία του ΦΕΚ, για ποιο λόγο παραβιάζεται η νομιμότητα και στο ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου 2009 αναγράφεται ως ημερομηνία η 2α Νοεμβρίου 2009 με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες που σκόπευαν να αποσύρουν ή απέσυραν τελικά τα οχήματά τους στο ενδιάμεσο διάστημα να υφίστανται αδικία και να αποκλείονται από τις ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» (ΦΕΚ Α΄181/16-09-2009);

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης