Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2009

Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με το διάλογο για το ασφαλιστικό

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις όσον αφορά το διάλογο για το ασφαλιστικό, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, με δεδομένο το επικοινωνιακό κλίμα χρεοκοπίας της χώρας που έχει στήσει αλλά και  τις πραγματικές επιδιώξεις της για περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι προσχηματικός.

Κάθε φορά και με όποια κυβέρνηση, όταν άνοιγε το ζήτημα ασφαλιστικού και καλούνταν τα συνδικάτα σε διάλογο, οι εργαζόμενοι έβγαιναν πάντα στο τέλος ζημιωμένοι.

Τη μαύρη τρύπα στην οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις της Ν. Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνήσεις που ανέχτηκαν ή και προώθησαν, με διάφορους τρόπους, τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων από τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους κερδοσκόπους και που επιβράβευαν συστηματικά με χαριστικές ρυθμίσεις την εισφοροδιαφυγή που ροκανίζει τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση με αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, την αποπληρωμή από το κράτος των οφειλόμενων σʼ αυτή και κυρίως με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών της  από αυτούς που συστηματικά την καταλήστεψαν.

To Γραφείο Τύπου