Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2009

Ελληνική γραφειοκρατία: Υπερδιπλάσιο κόστος, αδύναμο κοινωνικό κράτος, χαμηλές υπηρεσίες

Το υπερδιπλάσιο κόστος που έχει η γραφειοκρατία στη χώρας σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης το υπέρογκο κόστος των γραφειοκρατικών - πελατειακών δαπανών και τους τρόπους με τους οποίους θα περιοριστεί είχε θέμα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βʼ Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημ. Παπαδημούλη που συζητήθηκε σήμερα, στην οποία απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλιας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που παρουσίασε με την ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6,8% του ΑΕΠ για το 2005, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ-25 είναι 3,5% και στην Ευρωζώνη 3%, την ίδια χρονιά.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ομιλία του  τόνισε: «Κύριε Υπουργέ χαίρομαι γιατί συμφωνείτε με τη διαπίστωση. 15 δις ευρώ τουλάχιστονείπατε ότι είναι σήμερα το κόστος των γραφειοκρατικών δαπανών. Αυτό σημαίνει 6%, τουλάχιστον και πάνω, του ΑΕΠ. Διπλάσιο από την ευρωζώνη. 7,5 δις ευρώ ετησίως το παραπάνω κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας και την ίδια ώρα  έχουμε χειρότερο κοινωνικό κράτος και χαμηλές υπηρεσίες στον πολίτη.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό το κόστος που το πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης δεν το εισπράττει σε κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν το εισπράττει σε εξυπηρέτησή του στο γκισέ.

Συμφωνούμε, λοιπόν στη διαπίστωση, αλλά ως απάντηση για το τι θα κάνετε για να το μειώσετε, δυστυχώς ακούσαμε συμπαθείς γενικότητες, που τις ακούμε κάθε φορά στο ξεκίνημα μιας κυβέρνησης.

Εγώ σας ρώτησα, επειδή είμαστε σε μέρες που μιλάμε για ελλείμματα, για χρέη και για δαπάνες, τι θα κάνετε για να μειώσετε αυτές τις δαπάνες και τι στόχους βάζετε. Δεν ζητώ από τη μία μέρα στην άλλη να πετύχουμε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. Αλλά να καταφέρετε μέσα στη διάρκεια της τετραετούς θητείας να μειώσετε τις γραφειοκρατικές – πελατειακές δαπάνες τους κράτους, όχι στο μέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά στο επίπεδο της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μπορείτε να εξοικονομήσετε 4 δις ευρώ. Τέσσερεις φορές παρά πάνω από αυτά που δίνετε με το επίδομα αλληλεγγύης.

Τέσσερεις φορές παρά πάνω απʼ αυτά που παίρνετε με την έκτακτη εισφορά.

 Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μέτρα θα πάρετε για να κόψετε αυτές τις πελατειακές δαπάνες, οι οποίες είναι πολλά δις ευρώ, τα οποία πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για ένα σπάταλο κομματικοποιημένο και εν πολλοίς διεφθαρμένο τρόπο λειτουργίας του κράτους, έτσι ώστε τα μισά απʼ αυτά να τα δώσετε για τη μείωση του ελλείμματος, χωρίς νέους κύκλους μονόπλευρης λιτότητας και τα άλλα μισά στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Κύριε Υφυπουργέ ζητώ στη δευτερολογία σας να μας πείτε ποιοι είναι οι μετρήσιμοι στόχοι που θέτετε εσείς για τον εαυτό σας, για το τέλος του 2010, το τέλος του 2011, κλπ. Πού  σκοπεύετε να πάτε τις πελατειακές δαπάνες του κράτους, έτσι ώστε να ωφεληθεί ο πολίτης και με λιγότερους φόρους και  με καλύτερο κοινωνικό κράτος.   

Έχετε εκλεγεί πια. Ο κόσμος δεν θέλει λόγια και επικοινωνιακή διαχείριση. Θέλει έργα.».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλιας απαντώντας δήλωσε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απʼ ότι περιγράφεται στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη και συνήθως απογοητευτική για τον έλληνα πολίτη. Το κόστος της γραφειοκρατίας στη χώρας μας συνεχώς απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η χώρα μας ολοένα και υποχωρεί σε θέματα διαφθοράς κατέχοντας σήμερα την 71η θέση στους πίνακες της Διεθνούς Διαφάνειας. Το ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε ποτέ για επανίδρυση του κράτους αλλά για ένα κράτος που θα προστατεύει τον πολίτη. Ο πολίτης θα γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα του ζητήματός του  με ένα κράτος στρατηγείο και αποκεντρωμένη δομή. Θα υπάρχει περιφερειακή διοίκηση, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, μείωση των απαιτούμενων υπογραφών και βέβαια προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τέλος ο Υφυπουργός κ. Ρόβλιας τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν μεταξύ κανενός κόμματος ιδεολογικές διαφορές για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και επέμεινε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από το αποτέλεσμα και τόνισε ότι η κρίση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι δικαία.