Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2004

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου και των ηγετών των Ευρωπαϊκών Κομμάτων της Αριστεράς

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ (Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ): Καλημέρα σε όλους και σε όλες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που παρευρίσκονται εδώ. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τους φίλους που ήρθαν να παρακολουθήσουν αυτή την συνέντευξη, μιας και η κακοκαιρία και οι κακές υπηρεσίες του αεροδρομίου μας υποχρέωσαν να τροποποιήσουμε το αρχικό πρόγραμμα και να μην μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε, όπως το είχαμε προγραμματίσει.

Επίσης η κακοκαιρία και οι κακές υπηρεσίες του αεροδρομίου δημιούργησαν κάποια προβλήματα στη συμμετοχή των αντιπροσωπειών απ’ τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα στη διήμερη συνάντηση που οργανώθηκε εδώ στην Αθήνα, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς.

Στη συνάντηση, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τις ταλαιπωρίες, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας με επικεφαλής τον σύντροφο Μπίσκυ, Πρόεδρο του Κόμματος, από την Ιταλία αντιπροσωπεία του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης με επικεφαλής τον σύντροφο Μιλιόρε Τζενάρο, υπεύθυνο των διεθνών σχέσεων του κόμματος.

Από το Λουξεμβούργο, η Αριστερά με τον σύντροφο Χέϊαρ, μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας. Από το Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα η συντρόφισσα Βλατράου, υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων. Από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Τσεχίας με τον σύντροφο Χούντετσεκ, Αντιπρόεδρο του κόμματος.

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας και της Τσεχίας με τον σύντροφο Φίσερ, μέλος της Κ.Ε., και από την Ένωση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Λετονίας με τον σύντροφο Μιτροφάνοφ, υπεύθυνο των διεθνών σχέσεων.

Δεν κατάφεραν να έρθουν, αλλά συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, εκπρόσωποι του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εκπρόσωπος της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας, εκπρόσωποι του Εσθονικού Εργατικού Κόμματος οι οποίοι έστειλαν σχετικά μηνύματα. Μηνύματα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία λάβαμε και από άλλα κόμματα, όπως από το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα καθώς και από εκπρόσωπο των σκανδιναβικών κομμάτων.

Θέλω να σας πω ότι η συνάντηση έληξε με επιτυχία. Υπάρχει σχετική απόφαση για τα συμπεράσματα της συνάντησης που θα μοιραστεί στους εκπροσώπους του Τύπου. Επίσης η συνάντησή μας ενέκρινε ένα ψήφισμα στήριξης και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο στις 20 του Μάρτη, στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που θα γίνουν με την επέτειο της στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ. Υπάρχει στα αγγλικά, θα δοθεί στους εκπροσώπους του Τύπου σε λίγη ώρα και στα ελληνικά.

Δίνουμε τώρα το λόγο στους ηγέτες και τους εκπροσώπους των κομμάτων που πήραν μέρος σε αυτή τη συνάντηση, για να μιλήσουν για τη σημασία της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, τα συμπεράσματα, τις αποφάσεις και τους στόχους της συνάντησης αυτής.

Επιτρέψτε μου τώρα, για τη συνάντηση που έληξε, τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις που έλαβε, καθώς επίσης και για τη σημασία της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος και τους στόχους, να δώσουμε τον λόγο στους ηγέτες και στους εκπροσώπους των κομμάτων που πήραν μέρος σ’ αυτή τη συνάντηση.

Πρώτος τον λόγο θα πάρει ο σύντροφος Νίκος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Συνασπισμού.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αγαπητοί φίλοι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είναι μέρα αισιοδοξίας σήμερα για όλους μας. Γιατί ολοκληρώνουμε με αποφασιστικό τρόπο μια προσπάθεια χρήσιμη, αναγκαία, μια προσπάθεια ελπιδοφόρα. Φιλοξενούμε με χαρά στην Αθήνα τις αντιπροσωπείες των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης.

Η συνάντησή μας αυτή είχε ως σκοπό να προωθήσει την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διαμορφώσαμε σχέδια των κειμένων της πολιτικής διακήρυξης και του καταστατικού, τα οποία και θα συζητηθούν στα κόμματα που μετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, καθώς επίσης και σε δημόσιο διάλογο με τους πολίτες των χωρών μας.

Το ιδρυτικό συνέδριο του Αριστερού Κόμματος της Ευρώπης θα γίνει αρχές Μαϊου του 2004. Με την απόφαση για την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κάνουμε ένα σοβαρό βήμα για την αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού των αριστερών κομμάτων και δυνάμεων της Ευρώπης.

Όσοι συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνουμε ότι το εγχείρημα είναι και πρωτότυπο και με ιδιαίτερη δυναμική. Δεν πρόκειται για επανάληψη των προτύπων που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους, ούτε για αντιγραφή μοντέλων που σήμερα λειτουργούν ως ευρωπαϊκά κόμματα.

Επιδιώκουμε έναν αποκεντρωμένο και ευέλικτο πολιτικό σχηματισμό, που θέλει να συνδυάζει την ενωτική δράση των κομμάτων μας, στη βάση της αυτονομίας και της ισοτιμίας και ταυτόχρονα να αναβαθμίζει τον πολιτικό προβληματισμό, αλλά και την κοινή μας δράση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διαμόρφωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν προκύπτει μόνο απ’ την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπήρχε χρόνια τώρα στο πολιτικό ευρωπαϊκό φάσμα. Προκύπτει κυρίως απ’ την ευθύνη της Αριστεράς να παρέμβει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις που σήμερα σφραγίζονται από συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις δυνάμεων που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Έχουμε δηλώσει ότι αυτή η πορεία της Ευρώπης δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με τα κινήματα κατά του πολέμου, κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, για μια διαφορετική Ευρώπη, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική και ειρηνική.

Ο αγώνας μας εναντίον του πολέμου και της νέας απειλής των νέων δογμάτων Μπους είναι διαρκής και ασυμφιλίωτος. Η ειρήνη είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιθυμούμε να πορευτεί η ανθρωπότητα. Ο αγώνας μας για κοινωνικά δικαιώματα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου είναι αταλάντευτος.

Η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στις πολιτισμικές, στις θρησκευτικές, στις προσωπικές ιδιαιτερότητες είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά του δικού μας δρόμου για το σοσιαλισμό. Έχουμε εμπεδωμένη την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά συγκροτώντας τη δική της πολιτική συνεργασία, διαμορφώνει ταυτοχρόνως μια νέα ενότητα, με τα παραδοσιακά και τα νέα κινήματα, μέσα απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Σε μιαν Ευρώπη όπου κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπου οξύνονται τα κοινωνικά προβλήματα, όπου περιστέλλονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και ταυτόχρονα σε μια Ευρώπη όπου δυναμώνουν τα κινήματα κατά του πολέμου, κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η Αριστερά της Ευρώπης οφείλει να συντονίσει τη δράση της, να διαμορφώσει τις εναλλακτικές της πολιτικές, να παρέμβει πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις.

Όλοι πια κατανοούμε ότι η εθνική περιχαράκωση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, των γυναικών, της νεολαίας, σε εθνικό επίπεδο, αν δεν είναι αδύνατη, σίγουρα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Σήμερα πια που γίνεται ολοφάνερη η σύμπλευση των συντηρητικών αλλά και των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων στην προώθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στον εγκλωβισμό της Ευρώπης στο δίκτυο του ευρωατλαντισμού, είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του κόμματος που συνδιαμορφώνουμε, να οργανώσει την αντίσταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των ευρωπαϊκών κοινωνιών, των πολιτών της Ευρώπης, στα σχέδια αυτά.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά ξεπερνώντας τα προβλήματα που της δημιούργησαν οι εξελίξεις στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, ανασυγκροτείται μέσα απ’ τη δυναμική των νέων κοινωνικών κινημάτων, μέσα απ’ τη διαμόρφωση της ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας που συγκροτούν τα εθνικά κοινωνικά φόρα και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Ξέρουμε ότι η Αριστερά της εποχής μας πρέπει να έχει ριζοσπαστικό κινηματικό χαρακτήρα, για να μπορέσει όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά να δώσει βάσιμη ελπίδα ότι ένας άλλος κόσμος, μια άλλη Ευρώπη, είναι αναγκαία αλλά και εφικτή.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η αγωνία και ο αγώνας για το μέλλον και αυτή η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικώντας το διαφορετικό κόσμο δεν περιμένει. Οι παραδόσεις οι αγωνιστικές και τα απελευθερωτικά οράματα της Αριστεράς, συνάντησαν τα αιτήματα και το ριζοσπαστισμό των κινημάτων και της νεολαίας στη διαδρομή απ’ τη Γένοβα ως τη Θεσσαλονίκη, απ’ τη Φλωρεντία έως το Παρίσι.

Απορρίπτουμε τα θεωρήματα για το θρίαμβο του καπιταλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων. Δεν αποδεχόμαστε τους μονόδρομους του νεοφιλελευθερισμού. Δεν συμφωνούμε με το δόγμα για τη μονοδιάστατη ενιαία σκέψη που θέλουν να μας επιβάλουν.

Ενώνουμε τις προσπάθειές μας για την ειρήνη εναντίον του φασισμού και στο ρατσισμού, υπέρ της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του φεμινισμού και της οικολογίας, υπέρ της διεύρυνσης των δικαιωμάτων. Τα οράματα αυτά εμπνέουν τους Ευρωπαίους πολίτες και τους ενώνουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις.

Αυτή είναι η νέα ελπίδα που γεννιέται στον κόσμο, στην Ευρώπη. Αυτή τη νέα ελπίδα θέλουμε να υπηρετήσει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τη διαμόρφωση του οποίου προωθούμε. Η πρωτοβουλία μας αυτή είναι ανοιχτή και σε όσα άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα επιθυμούν, σε όποια φάση της συγκρότησης του κόμματος το θελήσουν, να εργαστούμε μαζί.

Με αυτές τις σκέψεις καλούμε τους Ευρωπαίους αλλά και τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Επισημαίνω, τέλος, ότι στην Ελλάδα η δημιουργία του ενωτικού ψηφοδελτίου Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επηρεάστηκε καθοριστικά απ’ τις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Όσοι συγκροτούμε τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μετέχουμε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και οι εμπειρίες μας απ’ αυτό μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τα σύγχρονα προβλήματα και τις βασικές αντιθέσεις, πάνω στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούμε και να παρέμβουμε.

Ταυτοχρόνως πρέπει να πω ότι στην Ελλάδα στο καθαρά πολιτικό επίπεδο, πετύχαμε μιαν αποφασιστική ενότητα, μια πρωτοποριακή ενότητα, διότι στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς συμμετέχουν δυνάμεις που κινούνται στα πλαίσια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και δυνάμεις που κινούνται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Πιστεύω και εύχομαι η ελληνική εμπειρία να είναι νικηφόρα στις εκλογές και θετική για όλη την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Με χαρά ολοκληρώσαμε τις εργασίες αυτής της διήμερης συνάντησης και όλοι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το ιδρυτικό συνέδριο στις αρχές Μάη στη Ρώμη.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν περιμένει, συγκροτείται. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι ο αγώνας και η αγωνία για ένα μέλλον διαφορετικό και για την Ευρώπη και για τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον σύντροφο Κωνσταντόπουλο. Τον λόγο ο σύντροφος Λόταρ Μπίσκυ Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας.

Λ. ΜΠΙΣΚΥ: Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, η PDS χαιρετίζει την σύγκλιση του ιδρυτικού Συνεδρίου 8 και 9 Μαϊου για την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η διοργάνωση της χθεσινής και σημερινής συνάντησης, είναι ένα σημαντικό βήμα των λαών της Αριστεράς της Ευρώπης για ένα κοινό αριστερό κόμμα. Ευχαριστούμε το κόμμα που μας φιλοξενεί, τον Συνασπισμό , γιατί πραγματικά ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της εργασίας και της ευθύνης για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Οι Δημοκρατικοί, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και άλλοι Αριστεροί τον Μάιο θα μπορέσουμε να διακηρύξουμε ότι είμαστε μέλη ενός κοινού ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος. Δεν ιδρύουμε το κόμμα αυτό για το κόμμα και μόνο, αλλά για να είναι ικανό μέσα στην Ευρώπη, μέσα σε έναν παγκοσμιοποιημένο πόλεμο, να πραγματώσει μια διαφορετική πολιτική.

Χρειάζεται στην Ευρώπη ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα, το οποίο θα αντιπαραθέσει τις δυνάμεις τους στο νεοφιλελεύθερο κίνημα και στον συντηρητισμό. Πρέπει να υπάρξει ένα κόμμα το οποίο θα απαντήσει στην προτεραιότητα των στρατιωτικών λύσεων με διπλωματία, με διαπραγματεύσεις και όχι με βόμβες.

Θέλουμε η Ευρώπη να αποδεσμευτεί απ’ την επικίνδυνη φιλοπόλεμη πολιτική των Μπους-Μπλερ. Πρέπει να υπάρξει στην Ευρώπη ένα κόμμα, το οποίο θα φέρει την πολιτική πίσω απ’ τα σκοτεινά δωμάτια των κρυφών διαπραγματεύσεων στη δημοσιότητα και το φως. Υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση της άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Αποφασίσαμε με το κόμμα αυτό να τραβήξουμε μέσα απ’ όλη την Ευρώπη μία κόκκινη γραμμή. Η Αριστερά στην Ευρώπη, μαζί με πολλά εξωκοινοβουλευτικά κινήματα, είναι παρούσα στις εκλογές, όχι μόνο στις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές και είναι αλληλέγγυα μαζί μας. Είμαστε η εναλλακτική λύση έναντι των νεοφιλελεύθερων σε όλη την Ευρώπη.

Αναζητούμε την ενότητα στην πολυμορφία των πολιτισμών και τους τρόπους σκέψης. Την ενότητα περιφερειακών αλλά και πανευρωπαϊκών δραστηριοτήτων. Θέλουμε τη δημοκρατική και διαφανή πρακτική. Σήμερα εγκαταλείπουμε μία χιονισμένη Αθήνα γεμάτη με νέες ελπίδες και νέα κίνητρα υπέρ του ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον σύντροφο Μπίσκυ. Και τώρα ο Τζενάρο Μιλιόρε από την ηγεσία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας.

TZ. ΜΙΛΙΟΡΕ: Καλημέρα. Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τους Έλληνες συντρόφους για την ευγενική πρόσκλησή που μας απηύθυναν για να παραστούμε εδώ στη συνάντηση της Αθήνας εκ μέρους του Προέδρου Φάουστο Μπερτινότι.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρός μας δεν κατάφερε, λόγω διαφόρων καιρικών συνθηκών και προβλημάτων, να είναι παρών σ’ αυτή τη συνάντηση που εμείς θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική για την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει όλοι μαζί για την Ευρώπη.

Θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία τόσο για το χτίσιμο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, όσο και για να στηρίξουμε τους συντρόφους του Συνασπισμού σ’ αυτή τη δύσκολη αντιπαράθεση και μάχη που έχουν να δώσουν. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σημαντικοί και θα έχουμε να δώσουμε μία αποφασιστική μάχη για την Ευρώπη και εμείς θεωρούμε ότι έχουμε αναλάβει όλες τις ευθύνες και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό το λόγο.

Τα κόμματά μας δεν είναι εναντίον της Ευρώπης. Είναι υπέρ της ίδρυσης μιας άλλης Ευρώπης. Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που αυτή τη στιγμή είναι σε πόλεμο, όχι εξαιτίας μας, ούτε εξαιτίας των λαών μας, αλλά εξαιτίας των κυβερνήσεων. Μιλάμε για μία Ευρώπη στην οποία γίνεται μία συντηρητική αντιμεταρρύθμιση. Ουσιαστικά πρόκειται για μία επίθεση ενάντια στο ασφαλιστικό σύστημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όμως σ’ αυτή την ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου, υπήρξε και μία μεγάλη απάντηση των λαών της Ευρώπης ενάντια στον πόλεμο. Εμείς αγωνιζόμαστε μέσα σ’ αυτή την Ευρώπη για να χτίσουμε μία διαφορετική πραγματικότητα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σ’ αυτή την Ευρώπη, όπου το Κίνημα είναι δυνατό, υπάρχει πραγματικά η ανάγκη μίας πολιτικής εναλλακτικής απάντησης. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι πιθανόν ο πιο μεγάλος νεωτερισμός στο πολιτικό πανόραμα των τελευταίων χρόνων. Εμείς είμαστε περήφανοι που θα φιλοξενήσουμε το συνέδριο αυτής της άλλης Ευρώπης και της ίδρυσης του Κόμματος αυτής της άλλης Ευρώπης, ακριβώς την ίδια ημερομηνία κατά την οποία η άλλη Ευρώπη θα προετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνίες υπέρ της ελεύθερης αγοράς ενάντια στην ειρήνη.

Εμείς πιστεύουμε ότι τη στιγμή που αυτή η άλλη Ευρώπη κάνει ένα βήμα προς τα μπρος στις διεκδικήσεις της, εμείς πρέπει να είμαστε με την πλευρά της άλλης Ευρώπης. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον σύντροφο Τζενάρο. Τον λόγο έχει ο σύντροφος Χέιαρ απ’ την Αριστερά του Λουξεμβούργου.

Φ. ΧΕΪΑΡ: Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Συνασπισμό. Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να εκφραστώ. Όλοι θα γνωρίζετε το Λουξεμβούργο μέσω των χρηματοοικονομικών σκανδάλων που έχουν γίνει τελευταία. Βεβαίως αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος σε διασπάθιση χρημάτων από ανέντιμους ανθρώπους, δεδομένου ότι υπάρχει και το τραπεζικό απόρρητο στο Λουξεμβούργο όπως γνωρίζετε.

Το Λουξεμβούργο ουσιαστικά ακολουθεί μία εγκληματική πολιτική. … ένα θησαυρό, που έχει φτιαχτεί από φόρους οι οποίοι θα έπρεπε να εξυπηρετήσουν μία κοινωνική μεταρρύθμιση με κριτήριο την ισότητα. Αυτόν τον φορολογικό παράδεισο τον υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια η αστική τάξη του Λουξεμβούργου, αλλά επίσης και ένα σημαντικό μέρος των εργαζόμενων στο Λουξεμβούργο, των μισθωτών.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι το Λουξεμβούργο είναι μία χώρα φτωχή σε πόρους και ότι τα εισοδήματα απ’ τον τραπεζικό τομέα, αν και είναι παράνομα, είναι η κύρια πηγή εισοδήματος. Ένα σημείο κλειδί του προγράμματός μας είναι η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου. Αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να παραμείνει απλά μια ευχή.

Για να δημιουργήσουμε στη χώρα μας μία πραγματική πολιτική δύναμη που θα συνοδεύεται από μία κοινωνική και οικονομική μεταρρύθμιση, χρειαζόμαστε ένα πολιτικό υποκείμενο που θα είναι πειστικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Περιμένουμε απ’ την Ευρωπαϊκή Αριστερά να διαρθρώσει με πειστικό τρόπο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αυτές τις απαιτήσεις για ένα άλλο μοντέλο αναδιανομής του πλούτου, ένα μοντέλο με το οποίο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, να ικανοποιήσουμε όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.

Δεν λησμονούμε την ιστορία και τις αδυναμίες της Αριστεράς, η οποία εδώ και ένα και πλέον αιώνα είναι διχασμένη, είναι κατακερματισμένη. Είναι διχασμένη επίσης εξαιτίας μιας μερίδας της Αριστεράς, η οποία επέβαλε ένα σοσιαλιστικό μοντέλο. Το επέβαλαν γραφειοκρατίες, στην ουσία μη δημοκρατικές, και το μοντέλο απέτυχε.

Αυτός ο κατακερματισμός πρέπει να σταματήσει. Αυτό το τραύμα, αυτή η πληγή πρέπει να θεραπευτεί. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μαζί έναν άλλο κόσμο, μια διαφορετική Ευρώπη, η Αριστερά σκέφτεται ότι αυτό το βήμα για ένα ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς, είναι ένα βήμα χρήσιμο για τη δημιουργία μίας εναλλακτικής Αριστεράς και ένα βήμα παραπέρα για μία ενότητα όλης της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θεωρούμε ότι σ’ αυτή την Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες συμφωνούν με τον κοινό σκοπό για μία εναλλακτική Αριστερά δημοκρατική, ανοιχτή και αντικαπιταλιστική.

Οι πρόσφατοι αγώνες ακόμα και αν γνωρίζουν μία επιτυχία ιστορικού χαρακτήρα, δεν καταλήγουν πάντοτε σε μία πολιτική επιτυχία, σε ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται ένας ακόμα παράγοντας που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις διαμαρτυρίες σε πολιτικό αποτέλεσμα. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί να είναι ένας τέτοιος παράγοντας.

Όμως αυτό το νέο φαινόμενο μας φέρνει μπροστά σε διάφορες συνθήκες όπου πρέπει να επικρατήσει διαφάνεια, ανοιχτές διαδικασίες και αμοιβαίος σεβασμός. Επιπλέον αυτό το σχέδιο πρέπει να διαθέτει τα αποτελεσματικά μέσα που θα συμφωνούν με το σχέδιο για μία μεταρρύθμιση δημοκρατική, κοινωνική και ειρηνική των κοινωνιών μας.

Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, αλλά αντίθετα έχουμε να κερδίσουμε μια διαφορετική Ευρώπη. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να το πετύχουμε. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον σύντροφο. Λίγα λόγια και από τον σύντροφο Χούντετσεκ Αντιπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Τσεχίας.

Γ. ΧΟΥΝΤΕΤΣΕΚ: Σας χαιρετίζω. Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Συνασπισμό για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, παρά τις άθλιες καιρικές συνθήκες. Χάρη σ’ αυτό, μπορέσαμε να συναντηθούμε όλοι μας εδώ, ώστε να περπατήσουμε μαζί στο επόμενο βήμα για τη δημιουργία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Είμαι πεπεισμένος πως η δημιουργία μιας τέτοιας κοινής προσπάθειας, θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα για μια ουσιαστική πλατφόρμα της Αριστεράς, ώστε ν’ αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Δεν πρόκειται εδώ για ένα άθροισμα απόψεων, αλλά πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια, η οποία έχει βασικό στόχο την ένωση των δυνάμεων κάτω από κοινές ή και συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις, για να αντιμετωπίσουμε το σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματά του.

Οι ανοιχτές διαδικασίες, που πραγματοποιούμε για τη δημιουργία αυτού του Κόμματος, αλλά και η ποικιλομορφία των πολιτικών απόψεων, τις οποίες θέλουμε να διατηρήσουμε στην ενότητά μας, θεωρούμε ότι αποτελούν μια ουσιαστική προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να λυθούν σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα.

Γι’ αυτό, πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια προς τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ανοιχτή και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Τσεχία και στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα της συνεργασίας της Αριστεράς, και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την προσπάθεια ανοιχτή, προς όλους.

Όπως ξέρετε είναι η πρώτη φορά που η Τσεχία μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι μάθημα τόσο για τη χώρα, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες. Η Ευρώπη έχει μεγάλο ρόλο να παίξει και έχει και μεγάλες ευθύνες στο ιστορικό παρελθόν για τα θέματα της αποικιοκρατίας, αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε και συμμετείχε στο διεθνές γίγνεσθαι.

'Αρα θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, ώστε να μπορέσει να μειωθεί η μονομέρεια, να διευρυνθούν οι δυνατότητες του διεθνούς Δικαίου και να ξεπεραστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του αποικιακού της παρελθόντος.

Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο εσωτερικό της γίγνεσθαι πρέπει ν’ αναπτύξει δημοκρατικές και ισότιμες σχέσεις, έτσι ώστε να μπορέσει ν’ αναδείξει τις διαδικασίες συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, έτσι ώστε να μπορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων, τα δικαιώματα συνεργασίας, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των φύλων να είναι ισότιμα και να διευρύνονται, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμμετοχή του κάθε πολίτη στα κοινά.

Έτσι θεωρώ ότι με συντροφικό τρόπο, με ευρύτητα σκέψης και συνεννόησης θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να συμβάλλουμε στο να λυθούν τα ουσιαστικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να προωθηθούν και οι ιδέες της Αριστεράς για τον τρόπο δόμησης της παγκοσμιότητας και της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή ο πλανήτης.

Πιστεύω ότι αυτές μας οι προσπάθειες θα ευοδωθούν ώστε η Ευρωπαϊκή Αριστερά να γίνει κόκκινη κλωστή η οποία θα συνδέει τις προσπάθειες όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά όλων των ανθρώπων στον κόσμο, για ένα κόσμο διαφορετικό. Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα μπορέσει να συμβάλλει σημαντικά και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η φωνή της Αριστεράς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε και ευχαριστούμε για τις ευχές για το εκλογικό αποτέλεσμα του Συνασπισμού. Μαζί μας είναι ο σύντροφος Μιτροφάνοφ, είναι ο σύντροφος που εκπροσωπεί το Κόμμα της Λετονίας με τον ακριβή τίτλο Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Λετονίας, είναι αυτός που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα. Τελευταίος θα μας πει και αυτός λίγα λόγια και τον ευχαριστούμε που έκανε την προσπάθεια αυτή.

κ. ΜΙΤΡΟΦΑΝΟΦ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους από το Συνασπισμό γιατί μας επέτρεψαν να συμμετάσχουμε στη σημερινή συνάντηση και ν’ ακούσουμε και να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά τους Έλληνες συναδέλφους του Συνασπισμού για την ευκαιρία που μας δίνουν ν’ ακούσουμε και να πάρουμε μέρος σε αυτές τις διαδικασίες.

Εκπροσωπώ το νέο Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Λετονία, είναι ένα Αριστερό Κόμμα και είναι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό Αριστερό Κόμμα αριθμητικά στη Λετονία. Δεν είναι τόσο ισχυρό και εμφανές το Κόμμα από μόνο του μόνο, αλλά από τις προσπάθειες των Δεξιών Κομμάτων, οι οποίες καρποφόρησαν ιδιαίτερα στη Λετονία.

Το Κόμμα μας, την αριστερή φυσιογνωμία του δεν την οφείλει τόσο στο οικονομικό του πρόγραμμα, όσο στη στάση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει απουσία άλλων Αριστερών Κομμάτων στο Λετονικό Κοινοβούλιο, είμαστε υποχρεωμένοι να επικεντρώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματός μας και στα οικονομικά ζητήματα.

Είμαι μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του Κόμματός μου και έχω τη δυνατότητα να εκφράσω τη θέλησή του και τις απόψεις του. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος της Αριστεράς στην Ευρώπη, είμαστε απλοί παρατηρητές και υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι γι’ αυτό:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ηγεσίας μας αυτή τη στιγμή συντονίζει τις μαζικές διαμαρτυρίες που γίνονται στη Ρίγα. Ίσως έχετε δει εικόνες από τη Ρίγα, όπου πάνω από 20 χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις. Το Κόμμα μας είναι η βασική δύναμη πίσω από τις διαμαρτυρίες ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που γίνεται αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στις μειονότητες της χώρας μας και έχει σκοπό να καταστρέψει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας.

Κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι στο κατώφλι της νεανικής επανάστασης. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που είμαστε τόσο απασχολημένοι αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε μπορέσει να πάρουμε ένα πιο ενεργό ρόλο στις διαδικασίες για την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν είμαστε τόσο ικανοποιημένοι από κάποιες από τις διατυπώσεις στα κείμενα που έχει βγάλει η ομάδα πρωτοβουλίας. Εμείς θα συνεισφέρουμε σε αυτό το διάλογο που γίνεται και πιστεύουμε ότι μπορούν να συμπληρωθούν τα κείμενα αυτά με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων και άλλων φιλελεύθερων αξιών.

Λίγες μέρες πριν φύγω από τη χώρα μου, διάφοροι σύντροφοι με ρωτούσαν (στη χώρα μου) «ποιοι είναι οι λόγοι για να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο». Στη χώρα μας -τους απάντησα- ακόμη κι αν φτάσουμε να έχουμε το 30% ή το 40% των Βουλευτών, όλα τα υπόλοιπα Δεξιά Κόμματα, θα ενωθούν εναντίον μας.

Θέλουμε να βρούμε μια οικογένεια, να βρούμε συντρόφους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε αντί να είμαστε 10 ή και 100 χιλιάδες Λετονοί, να έχουμε την υποστήριξη εκατομμυρίων σε όλη την Ευρώπη. Βεβαίως κι εμείς με τη σειρά μας, όσο μπορούμε να συνεισφέρουμε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και πολεμούν ενάντιά τους κάθε μέρα οι σύντροφοι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε το σύντροφο Μιτροφάνοφ και τον καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μπορούμε τώρα να περάσουμε στις ερωτήσεις. Παρακαλώ ποιος από τους φίλους που εκπροσωπούν ΜΜΕ και εφημερίδες θα ήθελε να ρωτήσει.

Α. ΣΤΡΑΓΑΛΙΝΟΣ («ΕΠΟΧΗ»): Απευθύνω το ερώτημα σε όλους τους καλεσμένους και μπορεί να μου απαντήσει όποιος θέλει. Έχετε πει ότι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, είναι μια ανοιχτή διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς. Αναφορικά με τα Κόμματα που δεν συμμετέχουν, ή ακόμη το σκέφτονται είναι πολιτικές οι διαφορές που τους καθιστούν επιφυλακτικούς ή και απορριπτικούς και αν ναι, ποιας φύσεως είναι αυτές; Ευχαριστώ.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή έχει επιβεβαιωθεί σε όλη τη διάρκεια αυτών των πρωτοβουλιών. Κανείς δεν απέκλεισε κανέναν, όπως επίσης όλοι μαζί κρατήσαμε την αρχή της ισοτιμίας και του διαλόγου μεταξύ μας. Υπήρξαν ορισμένα κόμματα που έχουν επιφυλάξεις σε αυτή την πρωτοβουλία και δεν μετέχουν, υπήρξαν και αντιρρήσεις.

Εμείς εξακολουθούμε να πορευόμαστε έχοντας ανοιχτή αυτή τη διαδικασία και έτσι θα προχωρήσουμε και στο ιδρυτικό συνέδριο στη Ρώμη στις 8-9 του μήνα. Αρχή μας είναι αυτός ο χώρος συνάντησης να μορφοποιηθεί χωρίς ηγεμονισμούς κανενός, χωρίς αποκλεισμούς κανενός, με ουσιαστική την θέληση όλων να διαμορφώσουμε την εναλλακτική πρόταση για τη διαφορετική Ευρώπη. Είναι επομένως θέμα πολιτικής βούλησης.

Εμείς έχουμε την πολιτική θέληση να αναπτύξουμε αυτή την κοινή προσπάθεια και όπως εύστοχα ειπώθηκε είναι κοινή προσπάθεια και όχι άθροισμα απόψεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι ιδρυτικό μέλος του «ΑΤΑΚ» ΕΛΛΑΣ και θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Κατ’ αρχήν να κάνω μια διευκρίνιση ότι την περασμένη Τετάρτη κάναμε σεμινάριο σε συνεργασία με στελέχη του Συνασπισμού και άλλους για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θίξαμε ένα ζήτημα που δυστυχώς δεν συζητιέται στα ΜΜΕ, αλλά είναι γνωστό διεθνώς μόνο στο Ιnternet.

Και συγκεκριμένα είναι το στοιχείο ψεκασμών σε μεγάλη κλίμακα διεθνώς με τοξικά μέταλλα από αεροπλάνα, που υποτίθεται ότι είναι αντίμετρο στο πρόβλημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Εδώ στην Ελλάδα οι μόνες πολιτικές δυνάμεις εκτός από εμάς που θίγουν αυτό το ζήτημα είναι οι ομάδες της ακροδεξιάς.

Και πιστεύω ότι είναι ώρα να μην έχει το μονοπώλιο η ακροδεξιά γι‘ αυτό το πρόβλημα που είναι υπαρκτό πρόβλημα και όχι φανταστικό. Έχουμε διαμορφώσει κάποιες θέσεις για το ζήτημα μαζί με σχετικές θέσεις για το πρωτόκολλο του Κιότο και θέλουμε αυτές τις θέσεις να τις υποβάλουμε στο καινούργιο πολιτικό κόμμα. Και θα θέλαμε να ξέρουμε αν αυτό μπορεί να γίνει στον Συνασπισμό ή σε κάποιο άλλο διεθνές όργανο που θα δεχθεί τέτοιες προτάσεις απ’ τα κινήματα των πολιτών.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει καμία γραφειοκρατική διαδικασία. Είναι ανοιχτές οι διαδικασίες. Το ιδρυτικό μας Συνέδριο θα γίνει στη Ρώμη. Τα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας για το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπως προκύπτει και απ’ τη διακήρυξή μας. Επομένως και εμείς εδώ απ’ τον Συνασπισμό θα διαβιβάσουμε και τον προβληματισμό μας και τις σχετικές παρατηρήσεις στο υπό ίδρυση κόμμα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να σας ευχαριστούμε που παρευρεθήκατε σ’ αυτή την ιδιότυπη συνέντευξη. Ευχαριστούμε τους συντρόφους που παρευρέθηκαν απ’ τις αντιπροσωπείες των κομμάτων.

To Γραφείο Τύπου