Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του Συνασπισμού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας εναντίον των Γυναικών

Με το ξέσπασμα της κρίσης φάνηκε πολύ καθαρά το βάθος και η έκταση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αποτυχία των ιδεολογημάτων του νεοφιλελευθερισμού.

Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση  στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία   ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση.

Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες.

Αυτές είναι στην πλειοψηφία τους φτωχιές, άνεργες, κακοπληρωμένες, χωρίς καμιά κοινωνική προστασία. Θύματα σωματικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση. Κοινωνικά αποκλεισμένες δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ενδοοικογενιακή βία δεν μείωσε καθόλου το φαινόμενο. Διότι για την εφαρμογή του νόμου, απαιτείται πολιτική βούληση και διάθεση των αναγκαίων πόρων για υποστηρικτικές δομές και στήριξη των θυμάτων. Το ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό του πρόγραμμα υπόσχεται αόριστα ένα ξενώνα ανα νομαρχία. Δεν βάζει κανένα χρονικό περιθώριο και δεν αναφέρει την χρηματοδότηση. Οφείλει να κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε.

Ο Συνασπισμός θεωρεί ότι απαιτείται μία συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών , όπως ένας ενιαίος νόμος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ζητεί και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο μόνος δρόμος ενάντια σε κάθε μορφή βίας και καταπίεσης είναι ο αγώνας.

Ο αγώνας γυναικών και ανδρών στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ο αγώνας για να μη ξεθεμελιωθεί κάθε κατάκτηση του γυναικείου κινήματος, για την αποφασιστική διεκδίκηση της ισότητας των φύλων.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής