Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/11/2009

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Στις σημερινές συνθήκες, σε μια περίοδο που αλλάζουν οι διεθνείς ισορροπίες, προβάλει επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας εθνικής στρατηγικής.

Ο Υπουργός μίλησε για νέες ιδέες.

Αναρωτιέμαι που βρίσκεται το νέο στις επιλογές της κυβέρνησης όταν:

•    Έχετε πλήρως αποδεχθεί το ΝΑΤΟ και υποστηρίζετε την διεύρυνσή του

•    Επιμένετε στην συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν

•    Διατηρείτε την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ

•    Εμμένετε σε παρωχημένες και ΝΑΤΟκεντρικές αντιλήψεις για την εθνική άμυνα και ασφάλεια που κοστίζουν σε κάθε έλληνα και σε κάθε ελληνίδα 550 ευρώ το χρόνο σε στρατιωτικές δαπάνες

•    Συρρικνώνετε το Βαλκανικό όραμα σε επιλογές οικονομικής διείσδυσης

•    Έχετε εγκαταλείψει κάθε σκέψη για απομάκρυνση της βάσης της Σούδας

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη μιας εναλλακτικής πρότασης για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Μια πρόταση πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική, απαλλαγμένη από τον Ατλαντισμό, ικανή να αξιοποιεί το ευρωπαϊκό χαρτί αλλά και να προωθεί διαδικασίες ισότιμης συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο καθώς και στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα λέμε ότι:

Στα Βαλκάνια ως περιοχή υψηλού κινδύνου με ανοιχτές ακόμα πολλές πληγές του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, όπως το πρόβλημα του Κοσόβου, η εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων και η ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας με βάση ένα σχέδιο βαλκανικής ανάπτυξης είναι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον. Εμείς με τέτοιες προδιαγραφές θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών.

Για την ΠΓΔΜ απαιτείται να μην καθυστερήσει άλλο η λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάγια θέση της Αριστεράς είναι η λύση των προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέση που συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, όπως η άρση του casus belli, η παραπομπή της διαφοράς για την υποφαλοκρηπίδα στο δικαστήριο της Χάγης, η υπογραφή συμφωνίας για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, στη βάση εκπλήρωσης των γνωστών κριτηρίων, την οποία η ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει σταθερά.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και λεπτή φάση του, στηρίζουμε ειλικρινά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για να καρποφορήσει ο διάλογός του με τον Ταλάτ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και στα εμπόδια από την πλευρά της Άγκυρας ώστε να επιτευχθεί λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να τερματιστεί η Κατοχή και να επανενωθεί το νησί σε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.