Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσα στο «Κόκκινο 105,5» (Γ. Ανανδρανιστακης)

Για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

-    Έχετε αναλάβει να γράψετε ένα κείμενο συνθετικό για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ… Πείτε μας σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί;….

Κάνουμε μια προσπάθεια στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα ευδοκιμήσει- να υπάρχει ένα κείμενο ως εισηγητικό κείμενο στην Πανελλαδική Σύσκεψη το οποίο να περιγράφει την πολιτική κατάσταση όπως εμφανίζεται μετά τις εκλογές και τη θέση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση καθώς και τις λύσεις που προωθεί…

-    Σ΄ αυτά υπάρχει εκτεταμένη συμφωνία νομίζω….

Νομίζω ότι έχουμε σχεδόν πλήρη συμφωνία. Το βασικό ζήτημα είναι ότι εκτιμάμε αυτή τη στιγμή ότι όχι απλώς με γρήγορους ρυθμούς, αλλά με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διολισθαίνει ή, αν θέλετε και την άποψή μου, έχει φτάσει ήδη στην επιλογή νεοφιλελεύθερων λύσεων παρόμοιων με της Ν.Δ. Δηλαδή, δικαιώνεται η προεκλογική μας θέση ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν δύο διαφορετικά προγράμματα τα οποία όμως δεν ήταν ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά μεταξύ τους. Απεδείχθη και από τον προϋπολογισμό. Πέρα από τον προϋπολογισμό -γιατί ο προϋπολογισμός είναι ένα γραπτό κείμενο που δείχνει όμως τις διαθέσεις- αποδεικνύεται και από αποφάσεις που αυτή τη στιγμή παίρνει η κυβέρνηση σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση απασχόλησης, που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, χωρίς να δημιουργεί  καμιά ασπίδα προστασίας, όπως εμείς λέμε, για τις χειμαζόμενες τάξεις οι οποίες αυτή τη στιγμή όχι απλώς δέχονται τις πιέσεις αλλά και τα αποτελέσματα της κρίσης, αλλά καλούνται και να τις πληρώσουν κιόλας.

Αυτό θα είναι το βασικό κομμάτι. Και μέσα απ΄ αυτό θα προσδιορίζεται και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, μια στάση αντίστασης και αποκάλυψης αυτών των σχεδίων από τη μια μεριά, αλλά και από την άλλη, μια στάση η οποία θα αποδεικνύει ότι υπάρχει άλλος δρόμος στον οποίον μπορεί να προσανατολιστεί αυτή τη στιγμή η χώρα στην κατεύθυνση ότι εμείς προσδοκούμε μέσα απ΄ αυτούς τους μεγάλους κοινωνικούς μαζικούς αγώνες, και πρώτα και κύρια μέσα στο λαό αλλά και στη Βουλή, να διαμορφώνονται πλατιές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Πρώτα κοινωνικές και συνακόλουθα θεωρούμε ότι θα ανακατανέμεται και το πολιτικό σκηνικό, που θα δίνουν και διέξοδο πολιτική. Δηλαδή ένα σχέδιο το οποίο θα μας πάει σε μια κατάσταση που θα ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό με βάση και καταλύτη τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Αυτό θα είναι το πρώτο κομμάτι. Βεβαίως έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη βασική πολιτική στόχευση, τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία προς τον σοσιαλισμό.

Αυτό είναι το βασικό κομμάτι. Μέσα από αυτό θα κοιτάξουμε πώς μπορεί να αντιστοιχηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ζητήματα που αφορούν την οργανωτική του διάρθρωση και λειτουργία….

-    Το δεύτερο μέρος, τα οργανωτικά… αλλά σε σχέση πάντα με το πρώτο.. ..

.. Αυτό είναι το βασικό. Και θα δούμε πόσο αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνουν σοβαρά προωθητικά βήματα και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί θα αποτυπώνονται σ΄ αυτό το δεύτερο κομμάτι κατ΄ αρχήν οι συμφωνίες μας, οι οποίες είναι αρκετές, για παράδειγμα, σε επίπεδο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν λέει ότι πρέπει να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, θεωρούμε ότι το συμμαχικό σχήμα είναι αυτό που δίνει και τη δυναμική κι ότι θέλουμε να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει ακόμα πιο ευρύχωρος, να συμπεριλάβει και νέες δυνάμεις. Αυτό είναι το βασικό…

-    Υπάρχει συμφωνία σ΄ αυτό;…

.. Ότι να συμπεριλάβει και νέες δυνάμεις;… Βεβαίως υπάρχει συμφωνία…

-    Και ως το ποιες δυνάμεις ενδεχομένως….

.. Υπάρχει όσον αφορά την περιγραφή συμφωνία δηλαδή και από τα παλαιότερα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουμε δυνάμεις από τον ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό χώρο, τη ριζοσπαστική οικολογία μέχρι και την Αριστερά η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός Βουλής. Υπάρχει αυτή η συμφωνία. Από κει και πέρα,  χωρίς σχολιασμούς  να αποτυπώνονται και διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες υπάρχουν όσον αφορά τα άμεσα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχω την αίσθηση -βεβαίως αυτό θα το δούμε ξανά και αύριο- ότι  μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε σχέση με την ανασύνθεση του χώρου της Αριστεράς.

Αυτά θα περιλαμβάνει περίπου το κείμενο που ελπίζω ότι θα βρει τη συναίνεση και των συντρόφων στην Γραμματεία, δηλαδή των εκπροσώπων των συνιστωσών αλλά και των ανένταχτων και νομίζω ότι θα είναι κι ένα κείμενο που μπορεί, βεβαίως με τις αναγκαίες βελτιώσεις, να είναι και το κείμενο στο οποίο θα καταλήξει η Πανελλαδική Σύσκεψη…

-    Θα γίνει εισήγηση στην Πανελλαδική Σύσκεψη.. Δηλαδή η σύσκεψη θα κληθεί να ψηφίσει επί κειμένων;.. Θα έχει κάποιον καταστατικό ρόλο;…

Η Πανελλαδική Σύσκεψη, ως συνήθως, θα καταλήξει με συναίνεση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αλλά όπως και να το κάνουμε, αυτό θα είναι το εισηγητικό κείμενο, μην ξεχνάτε όμως ότι στην Πανελλαδική Σύσκεψη θα ακουστούν σκέψεις, απόψεις, προτάσεις, που πάντοτε που συνυπολογίζονται είτε άμεσα, είτε ως ένα πλούσιο υλικό το οποίο μπαίνει σε συζήτηση το επόμενο διάστημα.

-    Η Πανελλαδική Σύσκεψη θα είναι ανοιχτή…

Βεβαίως. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να εκφραστούν πολλές απόψεις, πολλές γνώμες, πολλές γνώσεις θα έλεγα εγώ, που έχουν αποκτηθεί από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

-    Οι εργασίες ξεκινάνε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο σίγουρα  και προσπάθεια και για Κυριακή πρωί…..

Ναι γίνεται μια προσπάθεια για Κυριακή πρωί. Πάντως, αν δεν μπορέσουμε να συνεχιστεί Κυριακή πρωί, θα τελειώσουμε το Σάββατο το βράδυ αργά.. Σ΄ αυτό αντέχουμε..

-    Ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εκφράσει την άποψή του…..

Βεβαίως.. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο κόσμος που πήρε μέρος στις εκλογές με δυναμικό και πεισματικό τρόπο να δει αυτή του την προσπάθεια να δικαιώνεται και να αυγαταίνει.

To Γραφείο Τύπου