Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2009

Ποιά "πράσινη ανάπτυξη"; Η εκτροπή του Αχελώου δεν "πρασινίζει"...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝ

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει: Θα εφαρμόσει ουσιαστικά οικολογικές πολιτικές προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, ή στα κρίσιμα ζητήματα θα επιλέγει να θολώνει τα νερά με επικοινωνιακούς ακροβατισμούς και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις υπουργών;

Τα φαραωνικά έργα της εκτροπής Αχελώου, δεν ενδείκνυνται για πειραματισμούς: Από την μια ο Υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας επιδιώκει να συνεχίσει την -αλήστου μνήμης- πολιτική του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ʼ80 και, σαν συνεχιστής του κ. Σουφλιά, δηλώνει ότι «η εκτροπή του Αχελώου είναι μία επιλογή που την στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις», ενώ από την άλλη η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και τις επιταγές των δικαστηρίων και των διεθνών οργανισμών. Τι ισχύει από τα δύο;

Από τη μεριά μας τονίζουμε τα εξής: Τα μεγάλα  προβλήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να βρει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εσωτερική της ισορροπία. Η εκτροπή του Αχελώου ήταν και παραμένει ένα έργο “άλλων εποχών” που καταστρέφει το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και ευθύνεται για τον αποπροσανατολισμό και τον σημερινό οικονομικό μαρασμό των Θεσσαλών αγροτών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει την απόπειρα παραπληροφόρησης αναφορικά με τα έργα της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα. Παρόμοια τεράστια φράγματα ύψους 150 μ, δεν μπορούν να θεωρηθούν πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά ούτε και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Δεν μπορούν λοιπόν να... «βαφτίζουν το κρέας ψάρι»: το φράγμα της  Μεσοχώρας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως έργο κεφαλής (αποταμιευτήρας) της εκτροπής και ως τέτοιο πρέπει επίσης να σταματήσει. Πόσο μάλλον όταν οι κλιματικές αλλαγές, με τη μείωση της ροής υδάτων του ποταμού,  θα ακυρώσουν τα όποια προσδοκώμενα οφέλη «καθαρής» ενέργειας για όλα τα φράγματα του Αχελώου – κάτι που η ΔΕΗ επιμελώς αποκρύπτει…

Ζητάμε να παρθούν οι αναγκαίες γενναίες αποφάσεις και να ακυρωθεί άμεσα ο συνολικός σχεδιασμός της εκτροπής. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία μπορεί να προχωρήσει με την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης και λιμνοδεξαμενών που θα σέβονται τη φύση και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την λειψυδρία.

Καλούμε το οικολογικό κίνημα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να δώσουμε από κοινού τον αγώνα μέχρι την τελική ακύρωση όλων των έργων της εκτροπής του Αχελώου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -και στα περιβαλλοντικά ζητήματα- εμφανίζεται δίγλωσση και ουσιαστικά δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση διάφορων παγιωμένων συμφερόντων , αλλά όχι στην προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος