Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2009

'Αμεση εργασιακή αποκατάσταση των 600 εργαζομένων στις Υπηρεσίες Διευθύνσεων και Τμημάτων Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης των Περιφερειών Ελλάδας

Ερώτηση Η.Διώτη, Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εδώ και χρόνια διαιωνίζεται η άδικη μεταχείριση και η εργασιακή ομηρία των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Διευθύνσεων και Τμημάτων Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης  των Περιφερειών Ελλάδας. Πρόκειται για τις υπηρεσίες που αποφασίζουν για την τύχη της διαμονής και την ένταξη των οικονομικών και λοιπών μεταναστών που εργάζονται και διαβιούν στην Ελλάδα. Οι παραπάνω υπηρεσίες από το έτος σύστασής τους (2001) έως και σήμερα λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με υπαλλήλους που έχουν σύμβαση έργου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη  Δ/νση Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Αθηνών υπηρετούν 27 μόνιμοι υπάλληλοι και 120 με σύμβαση έργου. Αντίστοιχα, στη Δ/νση Θεσσαλονίκης 30 μόνιμοι και 80 συμβασιούχοι, στη Δ/νση Πειραιά 20 μόνιμοι και 66 συμβασιούχοι, ενώ στη Δ/νση Λάρισας 13 μόνιμοι και 18 συμβασιούχοι.

Σε όλη την Ελλάδα, υπηρετούν, συνολικά, 600 συμβασιούχοι έργου, οι οποίοι στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις στις υπηρεσίες που απασχολούνται (γραμματεία, αρχεία, πρωτόκολλο, Τμήματα ελέγχου κλπ) από 2 έως 8 χρόνια. Επί πλέον, αρκετοί από τους συμβασιούχους έχουν λάβει απόρρητους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης για το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης &Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορά την μετανάστευση, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους.

Οι συμβάσεις έργου στην πλειοψηφία τους είναι συνεχόμενες από το 2003 και οι συμβασιούχοι όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι περισσότερες από αυτές τις συμβάσεις λήγουν στις 31-12-2009.

Επειδή είναι παράνομο (βάσει της Κοινοτικής οδηγίας 1999/70 ΕΚ του Συμβουλίου) και ηθικά απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι επαναλαμβανόμενα και μακροχρόνια  με συνεχείς συμβάσεις έργου για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επειδή η επιλογή απομάκρυνσης των εργαζομένων με σύμβαση έργου  των παραπάνω υπηρεσιών, οι οποίοι  καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εξειδίκευση θα οδηγήσει στην υπονόμευση του έργου τους και στην αφάνταστη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Προτίθεται να προχωρήσει, και με ποιο χρονοδιάγραμμα, στην μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με βάσει την κοινοτική  οδηγία 1999/70, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις έργου όταν είναι επαναλαμβανόμενες και μακρόχρονες, υποκρύπτουν εργασία αορίστου χρόνου και πρέπει να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς αποδεικνύεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

2.    Θα λάβει υπόψη του την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που δίνει την δυνατότητα στους συμβασιούχους έργου του Ελληνικού Δημοσίου, να ζητήσουν από τα ελληνικά δικαστήρια τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου, εφόσον, μεταξύ άλλων, έχουν υπογράψει πέραν της μίας σύμβασης έργου;

3.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους και οι 600 εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών? Θα προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/1994) για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των υπηρεσιών, με κριτήρια  την προϋπηρεσία , τα αντικειμενικά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΙΩΤΗ ΗΡΩ