Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2009

Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Λίγες μόνο ημέρες πριν την ιστορική σύνοδο οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μοιάζουν χαώδεις, υπονομεύοντας μια συμφωνία, τόσο αναγκαία για τη διατήρηση της ισορροπίας του κλιματικού συστήματος του πλανήτη. Έμπειροι αναλυτές ισχυρίζονται ότι πλέον δεν υπάρχει ο χρόνος προκειμένου να γεφυρωθούν όλες αυτές οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις και το καλύτερο που έχουμε να περιμένουμε στην Κοπεγχάγη είναι η διαμόρφωση του σκελετού μιας συμφωνίας, οι τεχνικές λεπτομέρειες της οποίας θα καθοριστούν μεταγενέστερα. Ζητούμενο είναι πλέον οι πολιτικοί ηγέτες του πλανήτη να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη και να καταλήξουν, έστω στο περίγραμμα μιας αποτελεσματικής όμως συμφωνίας για το κλίμα.

Απόλυτο κριτήριο για μας αποτελεί η άμεση ανάγκη ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. Υιοθετούμε  τα όρια που θέτει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών αερίων και περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας προκειμένου να μην ξεπεράσει τους 2ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των περιβαλλοντικών και οικολογικών κινημάτων έχουν ήδη παράξει τα δικά τους αιτήματα συνδέοντας το τοπικό με το υπερτοπικό και το ειδικό με το γενικό. Στην Ελλάδα εκατοντάδες κινήματα αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος στις καταστροφικές για το περιβάλλον πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε πλήθος κρίσιμων, για την προστασία του περιβάλλοντος, τομέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε οργανικό κομμάτι αυτών των κινημάτων, με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία τους, συμβάλλοντας τόσο στο κινηματικό όσο και στο κεντρικό πολιτικό πεδίο για την ανάδειξη των ζητημάτων και για την, σε αρκετές περιπτώσεις, νικηφόρα έκβασή τους.

Το Δεκέμβρη, ενώ οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων αυτού του κόσμου και τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών θα μετρούν κέρδη και ζημίες, σε ένα θέατρο ανταγωνισμών των ποικίλων συμφερόντων τους εντός «κλειστών» αιθουσών, κινήματα από ολόκληρο τον κόσμο, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, κοινωνικά δίκτυα, ΜΚΟ, ακτιβιστές/στριες και επιστήμονες, θα ενώσουμε τη φωνή μας στους δρόμους της Κοπεγχάγης, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη προβάλλοντας τη δική μας ατζέντα, για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, την κατάργηση των ανισοτήτων και την άρση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέρος τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις διαδικασίες της αντισυνόδου και τη διεθνή διαδήλωση με πολυπληθή αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των πρασίνων των βορείων χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) οργανώνει διεθνή ημερίδα στην Αθήνα στις 3/12/2009 με θέμα «οι θέσεις της Αριστεράς για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή».

To Γραφείο Τύπου