Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/02/2004

Όχι στις διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης - Εφαρμογή των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με αφορμή τη δίκη του αντιρρησία συνείδησης Λάζαρου Πετρομελίδη στο Ναυτοδικείο Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής στη Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Μιχάλης Παπαγιαννάκης με δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει επειγόντως τη σχετική νομοθεσία, ώστε οι αντιρρησίες συνείδησης να υπάγονται στα αστικά δικαστήρια και η εναλλακτική θητεία να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζω τα ψηφίσματα Α4-0034/98 και Α4-0468/98 τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και άλλων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ), σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας καλείται να άρει τις τιμωρητικές διατάξεις του νόμου, να αμνηστεύσει τους αντιρρησίες σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις και να απαλλάξει πλήρως ή εν μέρει όσους είχαν δημόσια δηλώσει την άρνησή τους να στρατευτούν πριν την ψήφιση του νόμου».

«Ας μην ξεχνάει η ελληνική κυβέρνηση ότι ο σεβασμός του καθεστώτος του αντιρρησία συνείδησης δεν είναι παροχή, αλλά διεθνής υποχρέωσή της, την οποία, αν θέλει να αποκαλείται κράτος δικαίου, απαιτείται να τηρεί. Η άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης και η εναλλακτική θητεία είναι προσωπική επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Δεν είναι δυνατόν, από τη μία τα δύο μεγάλα κόμματα, στο βωμό των προεκλογικών παροχών να μειώνουν τη θητεία στους 6 μήνες και από την άλλη να διατηρούνται απαράδεκτοι εκδικητικοί νόμοι», καταλήγει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

To Γραφείο Τύπου