Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2009

Ο Χρήστος Πιλάλης στο 35ο Συνέδριο της Ο.Σ.Υ.Ε.

Κατά τον χαιρετισμό του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο 35ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, την Παρασκευή 27-11, ο Χρήστος Πιλάλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

"Οι φυλακές πρέπει να αποσυμφωρηθούν άμεσα. Στην κατεύθυνση αυτή η  φυλάκιση πρέπει να παραμείνει ως ποινή μόνο για σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους σοβαρών αδικημάτων. Πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής όπως αγροτικές φυλακές, ημιελεύθερη διαβίωση, κοινωνική εργασία. Το μέτρο της προσωρινής κράτησης θα πρέπει να εφαρμόζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή φειδώ και επίσης να γίνει μια επαναπροσέγγιση των ισχυουσών ποινών απέναντι τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες αδικημάτων. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το κτίσιμο νέων φυλακών ως μονομερής πρακτική, απλώς μεταθέτει το πρόβλημα σε μεταγενέστερο χρόνο και ειδικά το πρόβλημα του υπερπληθισμού και των κακών συνθηκών διαβίωσης. Γι΄αυτό η κατασκευή νέων φυλακών θα πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστικά μέτρα για τη  μείωση αυτών που εισέρχονται σε αυτές.

Σε μια κατεύθυνση εξανθρωπισμού των συνθηκών διαβίωσης πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, καθώς σειρά διατάξεων μένουν ανενεργές κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών, υλικών πόρων και στελέχωσης. Πρέπει να υπάρχει υγειονομική περίθαλψη και να γίνει ένταξη στο ΕΣΥ του συστήματος υγείας στις φυλακές."