Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ με αφορμή την πραγματοποίηση του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Με αφορμή την πραγματοποίηση του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ επισημαίνει τα εξής:

Ο νεοφιλελευθερισμός στην εκπαίδευση δεν είναι μια αφηρημένη θεωρητική κατασκευή. Είναι συγκεκριμένη πολιτική, με αντίστοιχα μέτρα και πρακτικές, που προωθείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, από την προσχολική μέχρι τη διά βίου. Μέσω αυτών, όπως προκύπτει και από τα επίσημα κείμενα, υποβαθμίζεται ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας της  εκπαίδευσης, υπονομεύεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της και επιχειρείται η ακόμη πιο απόλυτη ευθυγράμμιση των σκοπών της με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κόσμου των επιχειρήσεων.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, ενώ αυτές οι κατευθύνσεις προκύπτουν από τα επίσημα ντοκουμέντα του Συμβουλίου των υπουργών, στο Δελτίου Τύπου που εξέδωσε το Υπ. Παιδείας δηλώνεται ρητά ότι «έγιναν δεκτές οι θέσεις της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, στις Βρυξέλλες». Προκύπτει, κατά συνέπεια, ότι είναι πλήρης η εναρμόνιση της εκπαιδευτικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη πολιτική των Βρυξελλών.

Τμήμα Παιδείας