Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
28/11/2009

29 Νοεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό -- Επίδοση έκκλησης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στα Γραφεία της Επιτροπής της Ε.Ε. στην Αθήνα

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό (29 Νοεμβρίου), το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διακινεί έκκληση σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ζητώντας τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την έκκληση επέδωσαν στον επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ N. Χουντής και ο υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Π.Τριγάζης.

Το πλήρες κείμενο της Έκκλησης είναι το ακόλουθο:

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του ΟΗΕ για Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό Λαό (29 Νοέμβρη), το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς κάνει έκκληση για νέες προσπάθειες για τη λήξη της Παλαιστινιακής τραγωδίας και την ειρηνική λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημαντικότερη προϋπόθεση για σταθερή ειρήνη στην Μέση Ανατολή είναι η αναγνώριση και η εφαρμογή του αναφαίρετου δικαιώματος του Παλαιστινιακού Λαούγια τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου κράτος που θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με το Ισραήλ και θα αναπτύξει ειρηνικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Η λύση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης πρέπει να επιτευχθεί μέσω διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, για την εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών – συμπεριλαμβανομένου του Ψηφίσματος 194 για το δικαίωμα επιστροφής – και για την ίδρυση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο δρόμος για την ειρήνη απαιτεί το άμεσο πάγωμα και την κατεδάφιση των Ισραηλινών εποικισμών στην Δυτική Όχθη, την άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Γάζας, το γκρέμισμα του τείχους του απαρτχάιντ και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων είναι Παλαιστίνιοι εθνικοί ηγέτες και βουλευτές.

Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει ότι οι δηλώσεις θα συνοδεύονται από πράξεις για το Παλαιστινιακό.

Ειδικότερα, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει χειροπιαστά μέτρα, όπως η άμεση αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, καθώς και τον τερματισμό συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ κρατών - μελών με Ισραήλ. Ζητάμε επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να αποφασίσουν εμπάργκο στις προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ.

Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε παραπέρα στην ανάπτυξη του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό καθώς και με τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ. Επιπλέον, κάνουμε έκκληση για εθνική συμφιλίωση των Παλαιστινίων, που είναι ο μόνος δρόμος για ενωμένη ελεύθερη Παλαιστίνη και για την επιτυχή έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.