Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2009

Συνέντευξη Σπ. Λυκουδη, μέλους Π.Γ. του ΣΥΝ, στο Κανάλι 1 Πειραιά

Περιμέναμε μία ομιλία επιθετικού χαρακτήρα από τον Αλ. Αλαβάνο, αλλά η ομιλία του τελικά εξέπληξε τους πάντες, γιατί ήταν άκρως διχαστική, εμπρηστική, κατά τη γνώμη μου, υβριστική από κάθε άποψη και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα που νομίζω ότι δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Διάσπαση είναι μεγάλη κουβέντα. Έχω την εντύπωση ότι το κλίμα είναι πάρα πολύ άσχημο. Δηλαδή, με δεδομένη την εντύπωση που δημιουργεί η τελική  ανακοίνωση, που προσδιορίζει τα πρώτα βήματα ενός καινούργιου ΣΥΡΙΖΑ, εγώ πιστεύω -όλοι εμείς στην ανανεωτική πτέρυγα πιστεύουμε- ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, ότι το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ και ότι ο     ΣΥΡΙΖΑ από χτες ξεκίνησε μια πορεία όπως περίπου την είχαμε προδιαγράψει τις προηγούμενες μέρες λίγο πριν από τη συνδιάσκεψη, δηλαδή περπατάει  διολισθαίνοντας στην κατεύθυνση να συγκροτηθεί ως ενιαίος πολιτικός σχηματισμός, πράγμα το οποίο….

.. Με κάρτες μέλους, με ενδιάμεσα όργανα, με όργανα που αποφασίζουν με ψηφοφορίες. Είναι απίστευτο. Εμάς μας δημιουργεί πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα. Δηλαδή μια πολιτική συμμαχία η οποία συγκροτήθηκε ως τέτοια, ως τέτοια θέλησε να προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα και που κανένας δεν λέει ευθέως ότι θέλει να αλλάξει τον χαρακτήρα της και να την κάνει κόμμα, αρχίζει να λειτουργεί από δω και μπρος με όλα τα στοιχεία που συγκροτούν ακριβώς έναν ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Απολύτως. Το μόνο που δεν προσδιορίζεται είναι ποια θα είναι η έδρα του, δηλαδή σε ποιο σημείο της Αθήνας θα είναι η έδρα του.

Όχι βέβαια..

Σήμερα θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση. Νομίζω ότι θα είναι χαρακτηριστική και θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους και θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Εγώ είμαι μέλος του ΣΥΝ, έχω κάρτα μέλους του ΣΥΝ, δεν θέλω να έχω κάρτα μέλους δεύτερου κόμματος και επομένως δεν έχω καμία σχέση μ΄ αυτή την κατεύθυνση που προσδιορίζεται, ότι θα αρχίσουν να μοιράζουν κάρτες μελών του σχηματισμού, του ΣΥΡΙΖΑ . Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική συμμαχία και ως πολιτική συμμαχία δεν μπορεί να μοιράζει κάρτες σε μέλη του.

Έχει γίνει  ωμή παραβίαση στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ωμή παραβίαση από την πλευρά της δικής μας ηγεσίας του ΣΥΝ των αποφάσεων της Κεντρικής μας Επιτροπής. Εμείς πριν από μια βδομάδα συναντηθήκαμε ως ΚΠΕ του ΣΥΝ και αποφασίσαμε να καταθέσουμε ένα κείμενο και να μείνουμε απολύτως στο κείμενο που καταθέτουμε στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο κείμενο δεν δεχόμαστε τη δημιουργία κάρτας μέλους του     ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα το οποίο μπορεί να έχει μέλη και να μοιράζει κάρτα μελών, αλλά είναι πολιτική συμμαχία. Αυτή, η απολύτως σαφής κατεύθυνση της Κεντρικής μας Επιτροπής παραβιάστηκε αφόρητα στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχω την εντύπωση ότι όσοι συναίνεσαν από την πλευρά της ηγετικής μας ομάδας προς την κατεύθυνση αυτή, υπερέβησαν και παραβίασαν τις αποφάσεις της ΚΠΕ πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις. Η Κεντρική Επιτροπή συζήτησε το θέμα της κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και το απέρριψε.

Κατ΄ αρχήν να βάλω λίγο το πράγμα στη θέση του. Διάβασα τη συνέντευξη του Λ. Κύρκου. Ο Λ. Κύρκος λέει ότι οι ανανεωτικές δυνάμεις στον ΣΥΝ, η ανανεωτική πτέρυγα πρέπει να δώσει τη μάχη μέσα στον ΣΥΝ για να προσπαθήσει να αναπροσανατολίσει το κόμμα και να ανακαθορίσει την πορεία του και τις πολιτικές του. Και λέει σε δεύτερη ερώτηση, αν δεν το πετύχει αυτό, μπορεί να έχει και άλλες διεξόδους η προσπάθειά της. Αυτά είπε ο Λ. Κύρκος.

Εμείς εμμένουμε σ΄ αυτό το οποίο έχουμε επανειλημμένα καταθέσει και ως Ανανεωτική Πτέρυγα. Θα δώσουμε τη μάχη του αναπροσανατολισμού και του ανακαθορισμού της πορείας του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΝ.

Το είπατε πολύ χαρακτηριστικά. Τι να προσθέσω εγώ; Έχω την εντύπωση ότι ήταν μια ομιλία η οποία, πέρα από το υβριστικό περιεχόμενό της και το απαράδεκτο σε ύφος περιεχόμενο, είχε και πολιτικά χαρακτηριστικά τα οποία εκπλήττουν τους πάντες. Δηλαδή ο Αλ. Αλαβάνος 25 χρόνια ευρωβουλευτής, ένας άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε από μηχανισμούς και σκληρούς μηχανισμούς και υπηρέτησε μηχανισμούς,  αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί περιφρονητικά στον ευρωπαϊσμό τώρα που δεν είναι ούτε ευρωβουλευτής, ούτε βουλευτής..

Κατά τη γνώμη μου και με βάση τις τελευταίες του τοποθετήσεις και την προχθεσινή του ομιλία ο Αλ. Αλαβάνος θα επιθυμούσε έναν ΣΥΡΙΖΑ με ενσωματωμένο και διαλυμένο τον ΣΥΝ και έναν ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον θα διηύθυνε ο ίδιος. Και υπ΄ αυτή την έννοια, έχω την εντύπωση ότι δεν τον πολυενδιαφέρει ο ΣΥΝ ως κόμμα πια.

.. Με εκπλήσσει λίγο το γεγονός ότι η Ν.Δ. εξέλεξε ως Πρόεδρο έναν άνθρωπο ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τις γραμμές της. Είναι  χαρακτηριστικό. Δείχνει ότι σήμερα στην πολιτική φαίνεται ότι βασικές αρχές που έχουν σχέση με τις ηθικές πορείες των στελεχών των κομμάτων στην πολιτική ξεφτίζουν σιγά-σιγά. Δεν θέλω να κάνω κρίση πάνω στην κατεύθυνση του κ. Σαμαρά, γιατί πραγματικά ούτε ξέρω πώς θα διευθύνει τη Ν.Δ., ούτε και ακριβώς πώς θα πορευθεί. Αλλά εμένα με εκπλήσσει αυτό, δηλαδή με πόση άνεση ένας πολιτικός χώρος  εκλέγει ως πολιτικό αρχηγό έναν άνθρωπο ο οποίος στην προηγούμενη πολιτική του διαδρομή αυτοεκτέθηκε απομακρυνόμενος απ΄ αυτό το κόμμα.

To Γραφείο Τύπου