Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/11/2009

Αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας της βιντζότρατας

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Είναι γνωστό ότι  βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού 1967/06 ο Μάιος του 2010 είναι η καταληκτική ημερομηνία για το σημερινό πλαίσιο λειτουργία της βιντζότρατας. Από την ημερομηνία αυτή και πέρα οι βιντζότρατες θα πρέπει να λειτουργούν σε απόσταση 1,5 μιλίου από τη στεριά και με οπή 40 χιλιοστών, κάτι που πρακτικά τις οδηγεί σε αφανισμό. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στο αλιευτικό μητρώο καταγράφονται 431 τέτοια σκάφη σε όλη την επικράτεια.

Οι αλιείς βιντζότρατας θεωρούν ότι στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η άσκηση πολιτικής υπέρ της μέσης αλιείας με μηχανότρατες και γρι-γρι, εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας του αλιευτικού κλάδου, ενώ τονίζουν ότι, σύμφωνα με έρευνα, από τις 19 καταγεγραμμένες αιτίες μείωσης των ιχθυαποθεμάτων, η βιντζότρατα βρίσκεται στη 17η θέση και συνεπώς δεν είναι επιζήμια για τα παράκτια οικοσυστήματα και τους ιχθυοπληθυσμούς που συρρικνώνονται καθημερινά.

Κατόπιν των παραπάνω,

ερωτάται η κα Υπουργός:

•    Με δεδομένο ότι από τον Μάιο του 2010 πρέπει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της βιντζότρατας, έχει εκπονηθεί Σχέδιο Διαχείρισης και αν ναι πότε θα κατατεθεί στην αρμόδιο επιτροπή της ΕΕ;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

•    Σε περίπτωση που υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης παρακαλούμε να κατατεθεί.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου