Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2009

Συνέντευξη Δ.Βιτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Για τη γενική αποτίμηση του αποτελέσματος της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι για τις διαδικασίες που έγιναν το διήμερο, όπως και για τα αποτελέσματά της. Επιβεβαιώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική συμμαχία, μια συνεργασία πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς, ομάδων, κινήσεων αλλά και ανθρώπων της Αριστεράς, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε κάποιο σχήμα. Από την άλλη πλευρά, είπαμε να ξεκινήσουμε κάποια βήματα, τα οποία είτε είχαμε παραμελήσει παλαιότερα, όπως στην φάση της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης, της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης – γίνεται μια συζήτηση επί των όρων, όχι ενδιαφέρουσα, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά – και από εκεί και πέρα να θεσπίσουμε ένα ενιαίο μητρώο μελών στις …και τις κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει παντού. Εδώ το ενδιαφέρον ζήτημα είναι χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες αριστεροί να ενταχτούν σε αυτό το κίνημα, σε αυτό το πολιτικό υποκείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να του δώσουν και μια νέα δυναμική. Γιατί ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει παντού, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ως Συνασπισμός της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων. Εμείς θέλουμε να βάλουμε και άλλους ανθρώπους από τη μια και από την άλλη να καλέσουμε όλο και περισσότερο κόσμο, βλέποντας το ΣΥΡΙΖΑ και ως μια διαδικασία ένταξης στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Και βεβαίως αυτό που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα ήταν η κοινή αντίληψη ότι η ρότα μας πρέπει κατά κύριο λόγο να προσανατολιστεί σε αυτό το διάστημα στα πιο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά εκδηλώνονται, όπως και η κοινή αντίληψη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της σε ένα δρόμο νεοφιλελεύθερο κι εμείς πρέπει να απαντήσουμε, να το αποκαλύψουμε, να αντισταθούμε αλλά και να προωθήσουμε τις δικές μας προτάσεις ώστε να γίνουν αιτήματα των κοινωνικών αγώνων….

Είναι όλα τα μέλη των συνιστωσών αυτοδικαίως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός…

Βεβαίως. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Όλες οι αποφάσεις της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης παραμένουν, πρέπει να ουσιαστικοποιηθούν ως προς τούτο: όχι μόνο στο να λειτουργούν, γιατί σε πολλές περιοχές λειτουργούσαν ως αυτή τη στιγμή, αλλά στο να μεγαλώσουν, να γίνουν πιο δυνατές αλλά και να ωθούν σε δράση σε σχέση με τα προβλήματα. Αυτό είναι το βασικότερο …..αυτής της Συνδιάσκεψης.

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το αποτέλεσμα με 240 χιλιάδες ψήφους, στις βουλευτικές εκλογές με 307 χιλιάδες ψήφους. Χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν  είναι, κατά τη γνώμη μου, διατεθειμένοι να συμβάλλουν με την όποια δυνατότητα έχουν στο κοινό μας εγχείρημα. Αρα, σε αυτούς πρέπει, πρώτον, κατά κύριο λόγο, να στραφούμε. Δεύτερον, μην ξεχνάτε, αυτή η πολιτική που συζητούσατε προηγουμένως με τον κ.Παπασπύρο, για το ζήτημα του ασφαλιστικού, θα προκαλέσει τριβές και κοινωνικές συγκρούσεις. Οι οποίες δεν θα έχουν μόνο το χαρακτήρα κάποιων ….εκρήξεων, σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά θα μπορούν να δημιουργούν μια πολύ σταθερή βάση αλλαγής πολιτικών συνειδήσεων. ….Δηλαδή να φέρνουμε κόσμο στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. …, ένα χώρο συνάντησης και δράσης. Και από την άλλη πλευρά έχουμε το εξής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο ευρύχωρος και σε άλλες πολιτικές ομάδες, κινήσεις, πιθανά κόμματα, τα οποία μπορούν να συνεργαστούν ή να ενταχθούν σε αυτόν. Σας λέω για παράδειγμα ότι στο διήμερο της Συνδιάσκεψης είχαμε την παρουσία της ΕΔΗΚ, ενός χώρου σοσιαλιστικού βεβαίως, ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να παρακολουθήσει ή και να συμμετάσχει, με τους όρους βεβαίως τους δικούς του, σε αυτό το κοινό εγχείρημα. Τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν και από δυνάμεις της Αριστεράς που αυτή τη στιγμή δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και δυνάμεις όπως από το χώρο της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων

Αυτό αποδεικνύει ότι σε αυτό τον κόσμο, σε αυτή την κοινωνία και σε αυτό το πολιτικό σκηνικό δε ζούμε μόνοι μας. Αρα είναι καθήκον μας και να το καταλάβουμε αλλά και να επιτεθούμε στους πραγματικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι σαφέστατα δεν υπάρχουν μέσα στην Αριστερά. Αυτό βάζει και το καθήκον, θα έλεγα, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει πιο ενωτικός, πιο ανθεκτικός και πιο μεγάλος. Αυτό είναι το ένα που θέλω να πω. Το δεύτερο, εντός της Αριστεράς διαμορφώνονται και διαφορετικές αντιλήψεις. Στο δυναμικό μας στοιχείο είναι όμως  η ενωτική μας προσπάθεια. Το Σάββατο εκδηλώθηκαν δυο αντιλήψεις, που εγώ τουλάχιστον στην ομιλία μου τις είπα διχαστικές και ότι δεν ευνοούν. Η μια απʼ έξω, δηλαδή μέσω ενός δημοσιεύματος μιας εφημερίδας και η δεύτερη μέσα, με την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου.

...ναι οι απόψεις του Λ.Κύρκου και οι απόψεις του Αλέκου Αλαβάνου, εάν υιοθετηθούν, στην ουσία θα ανοίξουν μια ακόμα σελίδα στις διασπάσεις της Αριστεράς. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή; Κατά τη γνώμη μου όχι. Σεβαστές οι απόψεις, όπως σεβαστοί και οι σύντροφοι, δεν το συζητάω αυτό το πράγμα, αλλά ο λόγος τους αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, προκηρύσσει δύσκολες καταστάσεις για την Αριστερά, στις οποίες δεν πρέπει να επανέρθουμε. Η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ακριβώς αντίθετο. Και η ίδια του η πορεία όλο το επόμενο διάστημα θα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Σχετικά με την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου

Εγώ δε μένω στους χαρακτηρισμούς, μένω στην ουσία. Ο Συνασπισμός της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Από αύριο, μάλιστα θα ζούμε υπό τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, την οποία εμείς απορρίπτουμε. Το βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, του ΚΕΑ, ….είναι να διαμορφώνονται και σε επίπεδο Ευρώπης συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές, οι οποίες θα ωθούν σε αγώνες, οι οποίες θα ανατρέπουν είτε το εθνικό κράτος, αλλά ακόμα καλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις προτάσεις, τις οποίες κάνει ο νεοφιλελευθερισμός. Εμείς βλέπουμε την Ευρώπη, ως εκείνο το πεδίο που είναι και συγκεκριμένο και μπορεί να γίνει και αποτελεσματικό υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων, μέσα από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης. Πρόσφατα, είχε έρθει στην Αθήνα, ύστερα από δική μας πρόσκληση, εκπρόσωπος του De Linke της Γερμανίας και συζητώντας, είπαμε ότι το ασφαλιστικό για παράδειγμα μπορεί να είναι ένα κοινό ζήτημα για όλες τις αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη. Και βγαίνει από τη λογική μας ότι οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, το ασφαλιστικό το αντιμετωπίζουν, ως δικαίωμα του ανθρώπου που εργάζεται ή που είναι άνεργος ή που πρόκειται εργαστεί, να έχει κοινωνική ασφάλιση και μετά από κάποια χρόνια δουλειάς να έχει τη σύνταξή του. Βλέπετε όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πάνε να το αντιμετωπίσουν ως δημοσιονομικό πρόβλημα. Και πολύ σωστά σας άκουσα προηγούμενα να τονίζετε αυτό το γεγονός. Ακόμα και ο τεχνοκράτης όταν ψάχνει να βρει μια λύση ξεκινάει από μια βασική αντίληψη. Αλλιώς θα ξεκινήσει αν είναι αυτό που λέμε εμείς, αλλιώς θα ξεκινήσει όταν πάει να λύσει το πρόβλημα ως δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Κι εμείς πρέπει να εφοδιάσουμε όχι μόνο με τις προτάσεις μας, αλλά και με τους αγώνες μας για το ασφαλιστικό, από την μια πλευρά να πρυτανεύσει αυτή η βασική ιδέα, που είπα προηγούμενα, και  από την άλλη πλευρά να δούμε πως αυτό θα εκφραστεί πραγματικά, ώστε εγώ να μην περιμένω 2-3 μήνες για  μια εξέταση μέσω του ΙΚΑ. Η να περιμένω ενάμισι χρόνο ακόμα για να αλλάξω γυαλιά, ή να πρέπει να πληρώσω ενδιάμεσα 200 ή 500 ευρώ για να το κάνω αυτό.

To Γραφείο Τύπου