Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2005

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική των εκχωρήσεων, της πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικ. Κακλαμάνης, μετά την εικονική καταπολέμηση των ράντζων, περνά ανοικτά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας.

Με την ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, αποδεικνύει ότι πρόθεσή του ήταν η απομάκρυνση των ράντζων από τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου για την απρόσκοπτη προσέλευση των «πελατών» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις νέες πτέρυγες, που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού.

Στο όνομα δήθεν της συνεργασίας «δημόσιου» και «ιδιωτικού» και στο πλαίσιο πάντα της υποχρηματοδότησης της υγείας, ο Υπουργός στρέφεται σε αναζήτηση πόρων στην ιδιωτική ασφάλιση, ενισχύοντας ταυτόχρονα το μεγάλο ασφαλιστικό κεφάλαιο.

Η πολιτική υγείας, όμως, που εφαρμόζει η Ν.Δ. σαν συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ, έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες (π.χ. Μ. Βρετανία) πριν από δεκαετίες και σήμερα πλέον έχουν καταγραφεί αρνητικά συμπεράσματα.

α. Η αναζήτηση πόρων από την παραχώρηση δημόσιων κρεβατιών στην ιδιωτική Ασφάλιση υγείας δημιουργεί ασθενείς και υπηρεσίες υγείας δύο ταχυτήτων.

β. Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών αποδεσμεύεται από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και καθορίζεται πλέον από τις ανάγκες ιδιωτικών εταιρειών.

γ. Η ιδιωτικοποίηση των βοηθητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου (καθαριότητα, εστίαση, λογισμικό, κά) οδηγεί σε πολυδιάσπαση και αναποτελεσματικότητα, επιφέρει αύξηση των δαπανών και υποβάθμιση των ίδιων των υπηρεσιών.

δ. Τέλος η ιδιωτικοποίηση της κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης νοσοκομείων που σχεδιάζεται (π.χ. νοσ. Κατερίνης), αποτελεί εκτροπή δημοσίων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική των εκχωρήσεων, της πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Η Ν.Δ. προχωρεί σε εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μετατροπή των υποδομών και των υπηρεσιών των δημοσίων νοσοκομείων, μειώνει και υποβαθμίζει το δημόσιο τομέα υγείας και ενισχύει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η αριστερά σταθερά προβάλλει και αγωνίζεται για ελεύθερη, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών, την ώρα της ανάγκης, χωρίς αποκλεισμούς.

Καλεί τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων-ασφαλισμένων να αντιδράσουν άμεσα στην πολιτική υγείας που προωθεί η Ν.Δ. και να εντείνουν τη δράση τους για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας και για υψηλού επιπέδου παροχές υγείας σε κάθε πολίτη που ζει και εργάζεται σ� αυτή τη χώρα.

Τμήμα Υγείας