Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

«Ο ΟΑΣΕ ΕΧΕΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ»

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει βαρύτατα πληγεί από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η πορεία προς ένα νέο πανευρωπαϊκό σύστημα πολυδιάστατης ασφάλειας - πολιτικής, οικονομικής, οικολογικής, ανθρώπινης – απαιτεί την κατάργηση της Ατλαντικής συμμαχίας, που βαρύνεται με τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Δεν μπορεί να ισχύσει η άποψη που «θέλει την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», η οποία προκύπτει από την  σημερινή ομιλία του  πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου  στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ.

Αν ήθελαν την ενίσχυση και την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς του στόχους που πηγάζουν από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης - της Ελληνικής συμπεριλαμβανομένης - θα έπρεπε τουλάχιστον να αρνηθούν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Έχοντας επίγνωση των σημερινών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό  και παγκόσμιο επίπεδο, θεωρούμε ότι χρειάζεται η αποφασιστική ενίσχυση της ʽδιπλωματίας των λαών και των πολιτώνʼ ώστε να ανοίξει ένας νέος ορίζοντας ελπίδας για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια, μέσω διαδικασιών αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρινικοποίησης για μια ειρηνική Ευρώπη, ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και χωρίς το ΝΑΤΟ.

Σʼ αυτή την κατεύθυνση αγωνίζεται ο ΣΥΝ, συμπορευόμενος με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τα φιλειρηνικά κινήματα.

To Γραφείο Τύπου