Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/12/2009

Απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή - Νέα προειδοποιητική επιστολή για τις χωματερές απέστειλε η Κομισιόν

Η παράνομη χωματερή Αφισσού στην Σπάρτη πρέπει να κλείσει αλλά για την εγκατάσταση δεματοποιητή είναι υπεύθυνες να αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές

Η παράνομη χωματερή της Σπάρτης στην θέση Αφισσού πρέπει να κλείσει μεν αλλά οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για την εγκατάσταση ή μη του δεματοποιητή απορριμμάτων στην ίδια ακριβώς θέση. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Δήμα, αρμόδιου για το περιβάλλον στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή. 

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του έθεσε το ζήτημα της παράνομης χωματερής στην θέση «προβατομάντρα» Αφισσού, που εξυπηρετεί τον Δήμο Σπάρτης κι άλλους γειτονικούς δήμους της περιοχής και ζητούσε από την Ευρ. Επιτροπή να λάβει μέτρα για την άμεση παύση λειτουργίας της και αποκατάστασης του χώρου και να σχολιάσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης να εγκαταστήσει δεματοποιητή σκουπιδιών στην ίδια ακριβώς θέση.

Ο Επίτροπος στην απάντησή του τόνισε ότι: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, …, αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει … της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων, …. Η εν λόγω δικαστική απόφαση αφορά όλες τις παράνομες ή ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην Ελλάδα και κατά συνέπεια  και αυτήν της Αφίσσου. … Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε πλήρως προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές στη χώρα, η Επιτροπή αποφάσισε να της απευθύνει προειδοποιητική επιστολή (βάσει του άρθρου 228) στις 15 Απριλίου 2009. 

Όσον αφορά στην κατασκευή νέων χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, ο κ. Δήμας, στην απάντησή του τόνισε ότι: «…οι εν λόγω χώροι θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων …. Εντούτοις, η οδηγία δεν προσφέρει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον το εκάστοτε έργο ή η θέση του ενδείκνυται ούτε να ελέγξει επί της ουσίας τη μελέτη των επιπτώσεων ή τους αντίστοιχους εγκριθέντες περιβαλλοντικούς όρους (εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες το κράτος μέλος διαπράττει καταφανές σφάλμα εκτίμησης). Τα προαναφερόμενα εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις αρμοδιότητες των αρχών των κρατών μελών».

Καταλήγοντας, στην απάντησή του, ο Επίτροπος ανέφερε ότι: «Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να μεριμνά ώστε να τηρούνται οι κανόνες του κοινοτικού δικαίου, να πράξουν τα δέοντα οι ελληνικές αρχές, ώστε να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέοι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων, σύμφωνα με τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων και τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον».

To Γραφείο Τύπου