Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στον «Αθήνα 9.84» (Βασ.Παϊκο)

Παρά τα όσα λέχθηκαν και παρά τα όσα γράφονται ακόμα και σήμερα, όπως διαβάζω στις εφημερίδες, το σχήμα προχώρησε. Δηλαδή βγήκαμε από μια συνδιάσκεψη που το κύριο χαρακτηριστικό στις τελικές καταλήξεις, τα συμπεράσματα είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε και να επανασυνδέσουμε τη σχέση μας με τα προβλήματα της κοινωνίας…

Γι αυτό έγινε και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Άλλωστε δυο πράγματα που οφείλει μια συνεργασία, μια συμμαχία να κάνει αμέσως μετά από μια μεγάλη μάχη για τις εκλογές είναι να προσδιορίσει, να επικαιροποιήσει την πολιτική της πρόταση σε σχέση με τις νέες συνθήκες και να μετά να δει το επίπεδο της συμμαχίας. Αυτό που λέω είναι ότι για παράδειγμα από χθες οι τραπεζίτες μας κουνούσαν το δάχτυλο για την οικονομία, την ίδια στιγμή ο Παν. Λαφαζάνης με επίκαιρη ερώτηση έβγαλε το εξής ζήτημα, ότι οι τράπεζες δανείστηκαν με 1% από την ΕΚΤ και μας δάνεισαν με 5% …

Ακριβώς….

Από εκεί και πέρα, εμείς συζητάμε πολύ καλά και προσπαθούμε να βάλουμε ξανά πιστεύω την αλληλεγγύη μας μέσα στο συμμαχικό σχήμα και να πούμε σε χιλιάδες κόσμο, ελάτε τον ΣΥΡΙΖΑ, παλέψτε μαζί μας γιατί υπάρχει άλλη λύση τώρα. Δεν είναι παράλογο να υπάρχουν και τριβές και διαφορετικές προσεγγίσεις…

Πώς δεν τα έχουμε λύσει;… Έχουμε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική συμμαχία κομμάτων, οργανώσεων και ανένταχτων, έχουμε πει ότι σε κάθε τοπική και κλαδική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται ενιαίο μητρώο μελών….

Αυτή είναι απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής μας Επιτροπής. Οι σύντροφοί μας λένε ότι δεν θέλουν να πάρουν κάρτα και αυτό είναι δικαίωμά τους. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πάρει ή να μην πάρει. Εδώ πρόκειται περί ενός συμβολισμού. Αλίμονο αν μας δημιουργήσει φοβερές τριβές, πώς να το πω, μια ταυτότητα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα…..

Οι κομματικές δομές του ΣΥΝ δεν υποκαθίστανται. Υπάρχει το εξής ζήτημα ότι ο ΣΥΤΝ όχι απλώς συμμετέχει, αλλά συνδημιούργησε, είναι η ραχοκοκαλιά και η κινητήριος δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαδικασίες της συμμετοχής σε μια συμμαχία έχουν να κάνουν με το γεγονός και ότι συζητάς, συνθέτεις και μερικές φορές συγκρούεσαι εντός της συμμαχίας με στόχο να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το γεγονός δηλαδή ότι και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αυτό που καταλήξαμε είναι προχωράμε πιο δυνατά, έχουμε αδυναμίες, έχουμε λάθη, αλλά συνθέτουμε και προχωράμε,  αυτό είναι που περισσότερο πρέπει να κρατήσουμε. Οι ομιλίες και η δική μου ομιλία, για να πω γι αυτήν, είναι πια χρονικά πολύ μακριά, με την έννοια ότι η συζήτηση δια των ομιλιών ήταν μια συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουμε.

Δεν ψιλοκουκουλώνουμε, ούτε κουκουλώνουμε τίποτα. Υπάρχει το εξής ζήτημα. Διαβάζοντας τις σημερινές εφημερίδες σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτό που βγαίνει από τις εφημερίδες, και όχι με ευθύνη τους, γιατί δημοσιογράφους δεν είχαμε μέσα, είναι μια ένταση η οποία υποτίθεται ότι υπήρχε στην Π.Γ. ή ορισμένες ατάκες που είπαν κάποιοι σύντροφοι. Δεν βγαίνει το γεγονός ότι βάλαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων που ξεκινάνε από αύριο με την Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή …

.. Ξέρω ότι γαργαλάει και πώς λειτουργεί. Αυτό το περιμένουμε. Εκείνο όμως που θέλουμε είναι όλες μας οι δυνάμεις να προσανατολιστούν στα προβλήματα της κοινωνίας. Και βεβαίως εγώ επιμένω, σε επίπεδο ιδεολογικό ή και πολιτικής δράσης θα υπάρχουν και διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις και πιθανές συγκρούσεις.

Χωριστική πορεία όποιος θέλει να την επιχειρήσει, ας την επιχειρήσει …

..Θα είναι ένα μέγιστο λάθος. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρούν ενοποιητικές διαδικασίες και εντός της Αριστεράς και όχι χωριστικές διαδικασίες.

Από κει και πέρα τι να κάνω;…

Δεν έχουν εκδηλωθεί τέτοιες τάσεις. Βεβαίως η ζωή μπροστά είναι και θα δείξει. Και όποιο τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τη δική μου γνώμη, αν εκδηλώνεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να απορροφηθεί. Αν εκδηλώνεται εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό είναι μια εκτίμηση. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δικό μας το δρόμο.

Θα συμμετέχουμε. Αυτό έχει σημασία.

Εμείς συμμετέχουμε διαδηλώνοντας με ειρηνικό τρόπο και επικαιροποιώντας τα πολιτικά ζητήματα που υπήρχαν και τον περασμένο Δεκέμβρη, δηλαδή τα ζητήματα της παιδείας, των δικαιωμάτων της νέας γενιάς κ.λπ. Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι θέλουν να «παίξουν» με αυτό, είτε πρόκειται για δυνάμεις από το βαθύ κράτος, είτε από χώρους που παίζουν κλεφτοπόλεμο με αυτό το βαθύ κράτος.

Δεν εννοώ όλο τον αντεξουσιαστικό χώρο. Εννοώ αυτές τις μορφές που εκδηλώνονται μερικές φορές στο πεζοδρόμιο δήθεν στη λογική κάποιων κοινωνικών αιτημάτων ή εκδηλώνονται σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. Πρέπει να δείτε τις διαδικασίες, μητροπολιτικής ή άλλης βίας, όπως εκδηλώνεται και να πάρεις μέτρα. Και σ΄ αυτή τη λογική εμείς κατηγορούμε το σύστημα ότι δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας με τη νέα γενιά, αλλά από την άλλη πρέπει να προτάξεις τα βασικά πολιτικά ζητήματα, να αναδείξεις τα αίτια και να δώσεις προτάσεις.

To Γραφείο Τύπου