Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/02/2004

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως τα τελευταία χρόνια έγινε ένα μεγάλο έργο στην εκπαίδευση. Αναρωτιόμαστε μήπως ζει σε άλλη χώρα.

20Φεβρουαρίου 2004

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σχετικά με την παρουσίαση από τον κ. Παπανδρέου του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, τονίζει:

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως τα τελευταία χρόνια έγινε ένα μεγάλο έργο στην εκπαίδευση. Αναρωτιόμαστε μήπως ζει σε άλλη χώρα. Η κοινωνία μας, εκτός του κ. Παπανδρέου, γνωρίζει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία:

Δεν ζούμε σε μια εικονική χώρα κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου διετέλεσε υπουργός Παιδείας, χωρίς να παράγει έργο. Σήμερα, ολοκληρώνοντας τις πρόσφατες προτάσεις του για την Παιδεία, μας παρουσίασε την προοπτική μιας συνολικής υποταγής της Εκπαίδευσης στην αγορά και τις επιχειρήσεις:

· Σχολεία - Εμπορικά κέντρα που εισάγουν το κέρδος ως συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του σχολείου, αντί της αντίληψης για σχολεία ανοιχτά στον Πολιτισμό. Πίσω από αυτήν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ κρύβεται η απεμπλοκή του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της στέγασης και του εξοπλισμού των σχολείων.

· Μη κρατικά και, κατ’ επέκταση, ιδιωτικά πανεπιστήμια, σιωπώντας για την ...ανωτατοποίηση των Εργαστηρίων Ελεύθερων Σπουδών, που ανθούν παράνομα από την ανοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

· Μετά την αστεία υποδοχή που προκάλεσε η πρότασή του για ενιαίο υπουργείο Εργασίας και Παιδείας και κρατώντας το ουσιαστικό μέρος της άποψής του, το μετονόμασε σε συγχώνευση των δύο υπουργείων σε ορισμένους τομείς.

· Δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών από επιχειρήσεις-χορηγούς(!), αντί της γενναίας χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης.

· Συνολική εγκατάλειψη του ενιαίου πλαισίου προγράμματος στα σχολεία, αντί των αναγκαίων περιθωρίων προσαρμογών και πρωτοβουλιών. Με δεδομένη την ανισότητα ανάμεσα στις διάφορες περιοχές, η ερασιτεχνική πρόταση του κ. Παπανδρέου θα οδηγήσει στη διεύρυνση αυτού του χάσματος των ανισοτήτων.

· Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος από τον ΟΟΣΑ. (Αλήθεια, τι έκανε ο κ. Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, μετά το πόρισμα αξιολόγησης της Επιτροπής του ΟΟΣΑ - που είχε καλέσει ο ίδιος - το οποίο άρχιζε με την φράση: «Στην Ελλάδα δεν βρήκαμε ούτε έναν ικανοποιημένο με το εκπαιδευτικό σύστημα»;)

Ο κ. Παπανδρέου θυμήθηκε μόνο προεκλογικά την ανάγκη διαλόγου για την Παιδεία, όταν όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ νομοθετεί και, μάλιστα, νομοθετεί διαλυτικά για την εκπαίδευση, απαξιώνοντας και χλευάζοντας τις γνώμες της εκπαιδευτικής κοινότητας, και - για να μην το ξεχνάμε - οδηγώντας μαθητές στα δικαστήρια.

Τα σημαντικά, όμως, είναι αυτά που δεν είπε ο κ. Παπανδρέου:

To Γραφείο Τύπου