Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/02/2004

"Δε ζητάμεπολλά, τα θέλουμε όλα" | Συνέντευξη Τύπου της Εκλογικής Επιτροπής Γυναικών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Με κεντρικό σύνθημά «Δε ζητάμε πολλά, τα θέλουμε όλα», οι γυναίκες του συνδυασμού Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναφέρθηκαν στους αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα στην απασχόληση και το εισόδημα, για την ίση αμοιβή και ίση εργασία, στις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο, στους καθημερινούς αγώνες για βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος

Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου, αναφορικά με τις γυναίκες, τόνισαν «είπε πολλά, υποσχέθηκε ακόμα περισσότερα, δεν εξήγησε όμως ποιος ευθύνεται για όλα όσα βιώνουμε σήμερα».

Αναλυτικά στη συνέντευξη μίλησαν: Νατάσα Θεοδωρακοπούλου υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η Σόνια Μητραλιά, υποψήφια στη Β' Αθήνας, η Νίτσα Χρηστίδου, η Εύη Καρακώστα, υποψήφια στα Τρίκαλα, η Κατερίνα Παρδάλη υποψήφια στην Β' Αθήνας και η Σίσσυ Βωβού επίσης υποψήφια στη Β' Αθήνας.

Η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου στην εισήγησή της τόνισε:
«Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατεβαίνει με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Στα ψηφοδέλτια αυτά συμμετέχουν 76 γυναίκες (ποσοστό 20,2%). Από τις γυναικείες υποψηφιότητες οι 43 είναι νέες, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.
Οι γυναίκες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι γυναίκες με τις οποίες συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια στους αγώνες για το δικαίωμα στην απασχόληση και το εισόδημα, για την ίση αμοιβή, για ίση εργασία, στις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο, στους καθημερινούς αγώνες για βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γυναίκες που έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών, οι διαφορές στις αμοιβές, η απουσία ουσιαστικής κοινωνικής στήριξης, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται όλα τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Έχουμε συνείδηση ότι η ζωή μας δε θα αλλάξει αν δεν ανατραπούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται, γι' αυτό και αμφισβητούμε όλες τις εξαγγελίες που ακούσαμε και εχτές από το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, το Γιώργο Παπανδρέου. Είπε πολλά, υποσχέθηκε ακόμα περισσότερα, δεν εξήγησε όμως ποιος ευθύνεται για όλα όσα βιώνουμε σήμερα. Ξέχασε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στη κυβέρνηση 20 χρόνια τώρα και ο ίδιος υπήρξε βασικό της στέλεχος.
Επειδή πιστεύουμε ότι μετά τις 7 Μαρτίου τα προβλήματα θα είναι ακόμα άλυτα και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις θα συνεχιστούν, μια υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε:
Θα είμαστε παρούσες σε όλα τα μέτωπα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή της κοινωνίας, για την κοινωνία της ισότητας. Το σύνθημά μας: «Δε ζητάμε πολλά, τα θέλουμε όλα».

Η Σόνια Μητραλιά τόνισε μεταξύ άλλων:
Οι συστηματικές ιδιωτικοποιήσεις ευαίσθητων τομέων, όπως η υγεία και η παιδεία, που ευαγγελίζονται και τα δύο νεοφιλελεύθερα κόμματα, μεταφέρουν στις γυναίκες και στην «αθέατη» και απλήρωτη εργασία τους το βάρος καθηκόντων που μέχρι τώρα αναλάμβανε το Κράτος. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει επιπλέον φόρτο εργασίας, και μάλιστα απλήρωτη για τις ήδη υπερφορτωμένες γυναίκες. Αναφερόμενη δε στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών υπογράμμισε, ότι στην εποχή του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού αναπτύχθηκε και γενικεύθηκε.

Η Νίτσα Χρηστίδου αναφέρθηκε στην έκταση των άτυπων μορφών εργασίας και στην ανασφάλεια στη ζωή των γυναικών και ζήτησε την υπερψήφιση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ως εκείνης της πολιτικής δύναμης που καταπολεμά τον νεοφιλελευθερισμό.

Η Εύη Καρακώστα αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυσκολίες των γυναικών της υπαίθρου και τις τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές υποδομές, πράγμα που αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της καθυστέρησης της υπαίθρου και διάψευση της εικόνας που προβάλλεται από την επίσημη προπαγάνδα.

Η Κατερίνα Παρδάλη αναφέρθηκε στη γυναίκα-μετανάστρια που είναι συνήθως παράνομη, κακοπληρωμένη, περιθωριοποιημένη στην εργασία, συχνότατα βοηθός στην ελληνική οικογένεια, έρμαιο των κυκλωμάτων της λευκής σάρκας.
Ζήτησε νομιμοποίηση όλων, ατομικό δικαίωμα παραμονής των μεταναστριών ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση, μέτρα προστασίας της εργασίας υγείας και ασφάλισης των μεταναστριών, νομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για την πολυεθνική πολύ-πολιτισμική ισοτιμία και αλληλεγγύη.

Η Σίσσυ Βωβού, τέλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
Θεωρούμε απαράδεκτο να είναι, μόνο 9% γυναίκες στο ελληνικό κοινοβούλιο και καλούμε άνδρες και γυναίκες να μην κάνουν διακρίσεις όταν ψηφίζουν, ότι και αν ψηφίζουν.
Τέλος το κίνημα για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών είναι παγκόσμιο, και δε θα σταματήσει μέχρι να εξαλειφθεί κάθε διάκριση εις βάρος μας και να γίνει πραγματικότητα το σύνθημά μας ότι «ένα άλλος κόσμος είναι εφικτός που θα είναι φεμινιστικός».

To Γραφείο Τύπου