Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/12/2009

Διπλασιασμός των αγοραίων αξιών ακινήτων από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.

Ερώτηση Ν.Τσούκαλη προς την Υπουργό Οικονομίας

Έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας, ΜΜΕ, η αιφνίδια και αναιτιολόγητη απόφαση της ιδιωτικής πλέον, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. να διπλασιάσει τις αγοραίες αξίες των ακινήτων από 27.000 σε 54.000 ευρώ το στρέμμα και μάλιστα αναδρομικά!! για επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει πλήρεις φακέλους για αγορά και είχαν κληθεί για υπογραφή των συμβολαίων με τις προηγούμενες τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει αίτηση αγοράς οικοπέδου από το καλοκαίρι του 2008 με συμφωνηθείσα τιμή 27.300 ευρώ ανά στρέμμα έχοντας την έγκριση από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. κι ενώ είχαν απευθυνθεί στη συμβολαιογράφο για την σύνταξη και υπογραφή των συμβολαίων αγοράς των οικοπέδων, εντελώς αιφνιδιαστικά πληροφορήθηκαν τυχαία ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής των οικοπέδων και ότι η συμβολαιογράφος είχε ρητή εντολή από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. να μην προβεί σε καμία συμβολαιογραφική πράξη.

Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των επιχειρήσεων απάντησε με εντελώς κυνικό τρόπο ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ Α.Ε κ. Κιτσίδης δηλώνοντας ότι «.... εμείς είμαστε ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος πουλάει ακίνητα σε βιομηχανικές περιοχές και κατά έναν περίεργο τρόπο κάποιοι θεωρούν ότι έχουμε υποχρέωση να λογοδοτούμε για την τιμολογιακή μας πολιτική».

Η πιο πάνω κυνική δήλωση αναδεικνύει το απαράδεκτο καθεστώς διαχείρισης των περιοχών αυτών που θεσπίστηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και που ανέθεσαν τη διαχείριση κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών όπως είναι οι ΒΙΠΕ, στην απόλυτη κερδοσκοπική εξουσία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.  Συγχρόνως αποκαλύπτουν τον κυνισμό του τραπεζιτικού συστήματος σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου το μεγάλο διακύβευμα είναι η διατήρηση βιώσιμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Σας κάνουμε γνωστό ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που στεγάζονται στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών είναι μικρομεσαίες και υγιείς, που έχουν ήδη εκπονήσει επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και τα οποία κινδυνεύουν λόγω της απαράδεκτης αντίληψης της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.

Επειδή το καθεστώς διαχείρισης και λειτουργίας της ΒΙΠΕ Πατρών όπως αυτό καθορίζεται από τα κερδοσκοπικά – επιχειρηματικά συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.) έχει προκαλέσει, εκτός των επιχειρηματικών και τεράστια οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα σε μια έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη περιοχή της χώρας,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1)    Εάν προτίθεστε να αναθεωρήσετε το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας της ΒΙΠΕ Πατρών, αφαιρώντας την από την ιδιωτική ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και αναδεικνύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της με τη διαμόρφωση αντίστοιχου φορέα διαχείρισης

2) Προτίθεστε να παρέμβετε ούτως ώστε να συμμορφωθεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. προς τις συμβατικές αλλά και δεοντολογικές υποχρεώσεις της έναντι των χρηστών της ΒΙΠΕ και συγκεκριμένα με τις δεσμεύσεις που  είχε αναλάβει έναντι των τεσσάρων ΜΜΜ επιχειρήσεων;    

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης