Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο του Αφγανιστάν

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Καταγγέλλουμε την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις επιταγές της Ουάσιγκτον.

Επιλέγουν την καταστροφική κλιμάκωση του πολέμου αντί της αναζήτησης πολιτικής λύσης με διαπραγματεύσεις, αγνοώντας τα διδάγματα της ιστορίας. Ενός πολέμου που εξελίσσεται σε πολυδιάστατη τραγωδία όχι μόνο για τον πολύπαθο λαό του Αφγανιστάν αλλά και για το γειτονικό Πακιστάν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί την αποστολή πρόσθετης δύναμης και να απεμπλακεί πλήρως από το βάρβαρο αυτό πόλεμο, που ήδη διαρκεί πάνω από οχτώ χρόνια, και έχει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ως ΣΥΝ και ως Ευρωπαϊκή Αριστερά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Αφγανιστάν. Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί και το ΝΑΤΟ να αποχωρήσει. Η απαίτηση για την άμεση προώθηση ενός σχεδίου ειρήνης, με ευθύνη του ΟΗΕ και στη βάση των αρχών του, γίνεται πιο επιτακτική σήμερα. Σʼ αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να συμβάλλει και η Ελλάδα αντί να συναποφασίζει την κλιμάκωση του πολέμου.

To Γραφείο Τύπου