Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/12/2009

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το σκάνδαλο με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες - Eρώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή

Ερώτηση στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα νεολαίας και αθλητισμού κ.Sevcovic κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής ζητώντας να ερευνήσει την υπόθεση των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου που αποκάλυψε έκθεση της UEFA. Η ερώτηση θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην ερώτησή του, ο Ν.Χουντής αφού αναφερόταν στο άρθρο 165 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρ. Ένωσης που προβλέπει ότι «η δράση της Ευρ. Ένωσης έχει ως στόχο: … να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.» τόνιζε ότι «τέτοια γεγονότα δίνουν αρνητικά πρότυπα στην νεολαία διαστρέφοντας το νόημα του αθλητισμού, που παραμορφώνεται μέσα από τα τεράστια ποσά που διακινούνται με τον «τζόγο» και τα στοιχήματα» και καλούσε την Ευρ. Επιτροπή να δώσει στοιχεία για την υπόθεση και να παρέμβει προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τα νόμιμα ή παράνομα στοιχήματα που «αποτελούν μόνιμο κίνητρο για το «στήσιμο» αθλητικών γεγονότων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Έκθεση της «Union des Associations Européennes de Football (UEFA)» αποκαλύπτει σκάνδαλο με στημένους αγώνες ποδοσφαίρου της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Είναι φανερό ότι τέτοια γεγονότα δίνουν αρνητικά πρότυπα στην νεολαία διαστρέφοντας το νόημα του αθλητισμού, που παραμορφώνεται μέσα από τα τεράστια ποσά που διακινούνται με τον «τζόγο» και τα στοιχήματα. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 165 παρ.2 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρ. Ένωσης, το οποίο αναφέρει ότι «η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο: … να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.»

ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει ερευνήσει την υπόθεση, πώς την σχολιάζει; Ποια μέτρα αναμένει η Επιτροπή  ότι θα πρέπει να λάβει η UEFA απέναντι στις ομοσπονδίες, τις ομάδες, τους παράγοντες και τους αθλητές, που ενέχονται στο σκάνδαλο; Δεδομένων των τεράστιων ποσών, που «τζογάρονται» κάθε χρόνο σε νόμιμα ή παράνομα στοιχήματα και τα οποία αποτελούν μόνιμο κίνητρο για το «στήσιμο» αθλητικών γεγονότων, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή;»

To Γραφείο Τύπου